– Många öl blir betydligt godare efter lagring. Som unga kan de vara spretiga men med tiden går smakerna ihop, djupnar och mognar. Det är intressant att se vad som händer med ölen, tycker entusiasten Fredrik Berggren.
Han blev ölintresserad för 20 år sedan. Numera är han utbildad öldomare och håller provningar samt bloggar på den välkända sajten beersweden.se.
Hemma har Fredrik omkring 1 000 flaskor med den skummande drycken i en jordkällare. En del står på hyllor, men de flesta är anspråkslöst nedpackade i kartonger.
– Öl måste förvaras mörkt och i en relativt konstant temperatur. Gärna i åtta till 13 grader. Det gör inte så mycket om temperaturen varierar något under året men snabba växlingar bör undvikas. Miljön ska helst också vara torr så att kapsylerna inte rostar sönder och släpper in syre i flaskorna.
Men det är långt ifrån alla slags öl som blir bättre med tiden. En vanlig ljus lager eller en ipa, india pale ale, vinner inte på lagring. Medan den förra kan bli sötsliskig klingar ipans humle av vilket ger en fadd och trött smak.
– Bra stilar att lagra är imperial stout, old ale, barley wine och stark belgisk ale. Och inte minst spontanjäst suröl, som kan lagras under lång tid och bli riktigt spännande, säger Fredrik och nämner några av ölen han har i källaren.
Här finns allt ifrån Thomas Hardy’s Ale, Gulden Draak och Bourbon County Stout till Westvleteren 12, Cantillon och Hanssens Oude Gueuze. I lådorna finns även några rariteter.
Men vad är det egentligen som gör att ett öl är lämpligt för lagring? Jo, det får gärna vara mörkt, sött och starkt. Alkoholen saktar nämligen ned dryckens åldrande vilket gör att olika smakämnen får tid att komma fram. Om ölet är mörkt innehåller det ofta gott om restsötma och just socker är något som är gynnsamt för utvecklingen. Därtill har jästtypen stor betydelse.
Många öl når sin topp efter fyra, fem år medan andra kan vara fantastiska efter tre gånger så lång tid. Den egna smaken får avgöra. Vissa tycker till exempel om fruktighet och beska medan andra föredrar mjuka toner av tobak och torkade mörka frukter.
En imperial stout som känns tvär, besk och spritig som ung kan på bara tre år rundas av, förädlas och erbjuda en komplex palett av smaker.
För de ölentusiaster som varken har en sval källare eller ett extra kylskåp finns andra lösningar.
– Det går alldeles utmärkt att lagra hemma i rumstemperatur. Ölen åldras visserligen fortare och alla smakämnen kanske inte utvecklas maximalt, men man kan få fina resultat på det viset också. Men de måste stå mörkt, avslutar Fredrik Berggren om drycken som är tacksam att lagra. n
Intresset för kvalitetsöl fortsätter att öka. Men allt ställs inte i kylen för att snabbt kunna drickas upp. Allt fler väljer att trava backar i källaren. Med några års lagring blir ölen mer mogen, välsmakande och komplex.
Text ROBERT LAGERSTRÖM/TT