Jag måste erkänna att jag kan ha lite svårt för riktigt söta viner. Det spelar inte så stor roll vad det står på prislappen, det blir ändå oftast lite för mycket av det goda. Med ett undantag: Moscatel de Setúbal. Det är något med känslan av småbittra aprikoskärnor i kombination med sötma som går rakt in i mitt smakhjärta.
Har du aldrig hört talas om denna lilla goding är det inte så konstigt. Det är nämligen något av en portugisisk doldis som hamnat i bakvattnet av megakändisarna portvin och madeira. Men den förtjänar att upptäckas, jag lovar. Dessutom är vinet förvånansvärt prisvärt, om man jämför med dess mer namnkunniga starkvinsbröder.
Starkvinet kommer från Setúbalhalvön, inte långt ifrån Lissabon. Det görs antingen på druvan muscat d’alexandrie (vanligast) eller muscat à petit grains, i mer sällsynta fall muscat roxo. Minst 85 procent måste vara muskatdruvor i någon form för att vinet ska få kallas moscatel de Setúbal.
Vinet är helt makalöst gott till alla former av desserter, men framför allt när det är choklad, apelsin eller aprikos med i bilden. Det har en söt smak av torkade aprikoser och knäck, rena julgodiset i sig.
Ställ fram en flaska vid gottebordet till jul och låt dig väl smaka till knäcken. En delikat julklapp från tomtefar i Portugal.
Mia Gahne/TT
3 tips - Moscatel de Setúbal
1. Bacalhôa’s 2012 Moscatel de Setúbal (8011), 99 kronor.
Aprikosbonanza de luxe. Ett oerhört prisvärt dessertvin, fantastiskt gott till allt med choklad, nötter eller citrus. Varför inte alltsammans? En chokladmousse med apelsin och nötter. Ja!
2. Alambre 10 Years (99418), 175 kronor.
En mer fatlagrad variant från producenten som sägs vara skaparen till Moscatel de Setúbal. Mycket knäck och russin för pengarna. Servera väldigt gärna till en krämig ädelost med torkad frukt till.
2. Moscatel Roxo 2002 (90094), 189 kronor.
Gjort på den-fula-ankungen-druvan roxo, vilket gör priset så pass tillgängligt trots den långa lagringen. Rena smakbomben med toner av dadlar, torkad frukt och apelsinskal. Den här skulle jag med stolthet parkera intill julens fruktkaka.