Björn Haraldsson i Hälleforsnäs fick sitt dricksvatten förstört

På grund av ett misstag från en av förarna på en slamsugningsbil är dricksvattnet vid Björn Haraldsson hus odrickbart.

Dunker/Hälleforsnäs2016-12-07 07:04

Björn Haraldsson bor numera i Hälleforsnäs men har kvar en fastighet i Dunkers Sofielund, ett hus han tänkt restaurera. På fastigheten har han två brunnar, en för vattnet och en för slammet.

– Jag fick hem en lapp från Renall som sköter slamtömningen om att de hade anmärkningar på brunnslocket på slambrunnen, att det var tungt och svårt att komma åt, säger han och visar informationslappen han fick i mitten av oktober.

Eftersom huset står tomt hade Björn Haraldsson kopplat bort vattnet så det inte skulle frysa och därför aldrig beställt någon tömning – varken av vatten eller av slam.

– Huset har stått tomt länge och ingen har tömt på lång tid. Jag började fundera på vart de egentligen varit och tömt och det visade sig att någon energisk chaufför hade sugit ur vattenbrunnen och nu är vattnet kontaminerat.

Är brunnen uppmärkt för vatten?

– Nej men man räknar ju med att folk kan se skillnad på vatten och slam, säger Björn Haraldsson.

Vad har företaget sagt?

– Att de beklagar det som hänt men nu är vattnet förstört på ett bra tag och jag håller på och förhandlar om sanering. Deras miljöchef ska komma hit i morgon (onsdag), säger Björn Haraldsson som menar att han informerat om att ingen tömning skulle ske.

– Jag är bergsäker på att det fanns med i hälsovårdsnämndens register. När jag ringde miljökontoret i Flen rekommenderade de mig att skicka in en anhållan om dispens från slamtömning för 450 kronor. Jag ansåg att jag anmält så många gånger redan och de som skulle tömma hade över huvudtaget inget där att göra. Men jag är inte intresserad av att reda ut varför det hände utan mer dra ner på konsekvenserna av det här, säger han.

Robert Sandsveden är miljö- och konsultchefen på Renall som kommer att besöka Björn Haraldsson och inspektera brunnen under onsdagen.

Hur kunde det här hända?

– Man tittar på den order man fått från den kommun man jobbar i, där står var brunnen ligger och annan information, annars får de leta efter den som i det här fallet. Chauffören har helt enkelt öppnat fel brunnslock och det har blivit väldigt fel. Men ställer man till något ska man rätta till det, säger han.

Renall utför slamsugning i totalt sju kommuner.

Hur ofta sker sådana här misstag?

– Något sådant här har aldrig hänt förut, i några av våra sju kommuner, säger Robert Sandsveden som är optimistiskt inför arbetet med att rena vattnet igen.

– Nästa steg blir att åtgärda felet och det kommer bli bra vatten igen. Det man alltid gör är att ta ett prov för att se hur vattnet påverkats och för att se vilka åtgärder som behövs för att sanera det. I det här fallet har man inte tryckt ut något utan sugit upp vatten. Slangen är inte helt ren och det finns en risk att vattnet kontaminerats av den men det är i alla fall en fördel.

Så vattnet går att rädda?

– Jadå, det går att återställa och vi kommer rätta till allt, säger Robert Sandsveden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om