Efter succén i "Vår tid är nu" – Stigtomtasonen tog hem fint pris på tv-gala

Mattias Nordkvist, uppväxt i Stigtomta och känd från SVT-succén Vår tid är nu, var en av pristagarna under Riagalan på onsdagskvällen. Och det var inte i vilken kategori som helst som skådespelaren prisades.

6 mars 2019 22:43

Hela den svenska tv-produktionsbranschen var samlad när man på Cirkus i Stockholm skulle hylla de vassaste kreatörerna bakom det senaste årets tv-program. Det var dags för den årliga Riagalan.

Sett till de som stått framför kameran fanns en lokal förmåga med bland pristagarna, nämligen skådespelaren Mattias Nordkvist, uppvuxen i Stigtomta utanför Nyköping. Nordkvist lyftes fram för sin rolltolkning av den osympatiske Gustav Löwander i SVT:s succéserie "Vår tid är nu" och utsågs av Riagalans jury till "Årets Profil".

– Det är väldigt hedrande att få ett branschpris så det känns väldigt roligt det här, säger Mattias Nordkvist till SN dagen efter prisutdelningen.

Rollen som Gustav Löwander har gjort Nordkvist välkänd hos publiken. Och snart är det dags att åter stifta bekantskap med alla i serien. Den sista tredje säsongen börjar sändas i oktober.

– Det blir ett fint avslut, säger Mattias Nordkvist som själv just nu har minst sagt mycket att stå i.

Hans hyllade monolog "Förbjuden ingång", som handlar om författaren Victoria Benedictsson spelas just nu på Göteborgs Stadsteater, samtidigt som Nordkvist pendlar till Finland och inspelningen av ”The white wall” som pågår till slutet av april.

– Den 26 mars är det nypremiär på "Förbjuden ingång" som flyttar till Strindbergs Intima Teater i Stockholm, det ska bli väldigt roligt att spela den även i Stockholm, säger han.

Dessförinnan hinner han även med ett besök i Nyköping. Den 18 mars är Nordkvist gästlärare på Kulturskolan i Nyköping.

– Jag ska hälsa på eleverna på skådespelar- och regiutbildningen, berätta om yrket och om hur jag arbetar och så klart även hjälpa dem med lite bra tips när de repar. Det ska bli grymt roligt, Kulturskolan var starten på min egen karriär så jag hoppas kunna inspirera massor, säger Mattias Nordkvist.

Juryns motivering:

Vinnare i kategorin ”Årets Profil” går till en person som gjort stort intryck på såväl den svenska tv-publiken som Ria-galans jury. Från ingenstans kom hen och tog över våra vardagsrum med en kaxig självklarhet. Vissa älskar hen, andra älskar att hata hen. Men vi är alla överens om att den imponerande yrkesskickligheten måste premieras här ikväll. Vi får anta att personen som alldeles strax tar emot det här priset kommer dela det med den fiktiva karaktären som tagit dem ända hit.

►Så här såg det ut när SN träffade Stigtomtasonen i somras: "Det är roligt att spela en person som är så oerhört otrevlig."

Mattias Nordkvist

Ålder: 40 år

Familj: Sambo, två barn, 6 år och 2 år.

Bor: Göteborg, uppväxt i Stigtomta.

Gör: Är skådespelare och regissör, utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö.

Teater: Ingår i Göteborgs Stadsteaters fasta ensemble. Har bland annat setts i Amadeus och Regeln och undantaget på Teater Sörmland.

Tv och film: Har medverkat i bland annat Mariella, Molanders, Happy End och Hallonbåtsflyktingen. Spelar Gustav Löwander i SVT:s tv-serie Vår tid är nu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson