"Efterlämnar en stor familj i kärleksfull saknad"

Rektor emeritus och författaren Lars Rask, Trosa, har avlidit vid en ålder av 93 år. Han efterlämnar makan Inger, fem barn, femton barnbarn och åtta barnbarnsbarn.

28 mars 2019 07:03

Lars föddes på Kinnekulle och tog sin lärarexamen vid seminariet i Karlstad. Varvat med lärartjänst på platser från Kvikkjokk i norr till Kornö i söder läste han humaniora vid Lunds och Umeå universitet.

Han verkade som rektor i Jokkmokk, Södertälje och Trosa. Som rektor var han uppskattad bland både medarbetare och elever för sitt tydliga ledarskap och okonventionella sätt, där han ofta var närvarande i klassrummen och mån om att väcka elevernas lärlust.

Han debuterade som författare med diktsamlingen Någon färdas 1954 och skrev drygt trettio såväl skönlitterära som populärvetenskapliga böcker. Ofta återkom han till Lappland, som han beskrev som sin ”ödsligt stora kärleks vilda land”. I flera böcker om samerna berättar han engagerat om deras situation. Folkbildning och vårt nordiska kulturarv låg honom varmt om hjärtat, vilket resulterade i Nordisk runläsebok och många andra böcker om forntiden. Senare delen av sitt liv var han bosatt i Trosa, vars historia Lars också beforskade och skildrade i böcker som Trosaboken och Trosatraktens runstenar.

För sitt varierade författarskap tilldelades han ett flertal kulturstipendier, inklusive Jokkmokks kommuns första kulturstipendium 1975 och Trosa kommuns första kulturstipendium 2008. Han var även lektör vid bibliotekstjänst och recenserade över 2000 böcker.

Han efterlämnar en stor familj i kärleksfull saknad.

Kollegor, vänner och familj,

genom Olof Rask

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa