Medvetenheten innersta kärnan i zenbuddismen

Hans Obrelius från Blacksta är zenbuddist och lekmannamunk som gått en lång väg för att finna rätt. – Kärnan i zenbuddismen är medvetenheten, säger han.

Ekenäs2015-08-04 08:00

Buddismen är en av världsreligionerna med en mängd olika grenar. 42-årige Hans Obrelius har efter många års sökande funnit tolkningen av den uråldriga läran som passar honom bäst.

– Jag är buddhist inom den zenbuddistiska grenen Soto. Det är den formen av meditation som jag lär ut och det handlar huvudsakligen bara om att sitta och släppa allt, tankar och fysiska förnimmelser eller känslor. Det kan uppstå en stillhet när man släpper allt och man får en känsla av vad som finns där bakom. Det finns egentligen inget sätt att förklara det.

Ordet zen betyder just meditation och zenbuddismen slog igenom i västvärlden efter att japanska präster bosatt sig i USA efter andra världskriget.

– När jag var 13 lärde vår karatelärare oss att meditera. Men det var först på 2000-talet som jag blev mer och mer intresserad och fördjupade mig, jag sökte grupper och lärare.

Till slut fann han sin läromästare i mellersta USA dit han åkte för första gången 2004.

– Jag har gått igenom alla grenar och varit med tibetanska munkar men det var inte riktigt jag. Jag hittade helt rätt i Soto, det är lite mer frigörande, öppet och inte så mycket form.

2007 avlade han sina löften, en ritual likt när Buddha gick från prins till asket.

– Det är lite som att konvertera till buddismen, man bestämmer sig för att praktisera det och blir lekmannamunk. Man kan gå vidare och bli präst och lärare, något jag haft tankar på tidigare men inte nu.

Soto grundar sig på skrifter från Dogen, mannen som på 1200-talet tog läran till Japan.

– Han är filosofen som är själva patriarken i Soto. Han skrev väldigt mycket och var noga med att översätta kinesiska texter så det finns en stor källa till lärande, säger Hans Obrelius och förklarar att zenbuddismen har genomgått flera pånyttfödelser när den har handlat för mycket om yttre saker snarare än sittandet.

Hans Obrelius menar att många i dag söker svaren på filosofiska frågor som vem man är och att meditationen kan ge svar och leda till kunskap om sig själv och en genomgripande medvetenhet i vardagen.

Han försöker att meditera varje morgon och kväll men med två barn på fem och sex år är det inte alltid så lätt.

– Nu börjar de bli så stora att jag kan förklara vad jag håller på med, men det har ju hänt att de klättrar på mig när jag mediterar. Min fru praktiserar yoga så vi är inne på samma väg.

Planer finns på att anordna ett eget retreat på Ekenäs Kvarn med intensiv träning och för tillfället har han öppen meditation varje söndagsmorgon dit alla är välkomna.

– Nybörjare har egentligen den mest rena meditationen, det liknar ursprunget allra mest. Det är något extra med att sitta i grupp och inte bara på egen hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om