Han passar kanske inte helt in i den traditionella bilden av en dirigent. Stefan Solyom lyssnar på elektronisk pop, tycker gärna till i samhällsfrågor och som chefsdirigent för Helsingborgs symfoniorkester låter han dagspolitiska ställningstaganden synas i valet av repertoar.

Under förra säsongen hade vi verk av kvinnliga tonsättare på varje konsert, vilket innebar färre verk av de kompositörer man är van att se i konsertprogrammen. Och även om vi fick lovord så var det också många som kritiserade det. En del tycker kanske att jag är lite obekväm, säger han.

Ett exempel på hans samhällsengagemang fick besökarna vid förra årets säsongsavslutning. Då inledde han med att hålla ett uppmärksammat brandtal om jämlikhet. Den historiska diskrimineringen av kvinnliga tonsättare är en del av den manliga genikult och sexism som lever kvar än i dag, menade han.

Artikelbild

| Musiken har alltid funnits i Stefan Solyoms liv och han lärde sig tidigt att spela och komponera. "Att det sedan blev just dirigering berodde på att det var det jag hade lättast för", säger han.

Väldigt hemkär

Just nu dirigerar Stefan Solyom operetten ”Glada Änkan” på Operan i Stockholm. Han har lett orkestrar runt om i världen, men hjärtat klappar lite extra för Helsingborg vars symfoniorkester han samarbetat med i över tjugo år, de senaste fem åren som chefsdirigent.

Men att kalla konserthuset för hans andra hem vore att gå för långt.

Nej, jag har ju ett riktigt hem. Jag är väldigt hemkär och tycker om min familj. I det stora hela finns det inget annat som är lika viktigt egentligen.
Artikelbild

| För tillfället dirigerar Stefan Solyom operetten ”Glada Änkan” på Operan i Stockholm. Han har lett orkestrar runt om i världen, men hjärtat klappar lite extra för Helsingborg symfoniorkester som han samarbetat med i över tjugo år.

Kanadensiska hustrun Catherine är violinist. De blev ett par i samband med att de planerade ett framförande av Elgars violinkonsert. Innan konserten ägde rum hade de hunnit gifta sig. Namnen på deras söner, Johannes och Sebastian, leder måhända tankarna till gamla tonsättare men det är inte alls avsikten.

Nej, Johannes är efter en berömd Star Trek-kapten. Sebastian var ett namn vi hittade när vi googlade på pretentiösa pojknamn. Vi hade så svårt att komma på något där, säger Stefan Solyom med ett skratt.
Artikelbild

| Dirigenten Stefan Solyom tycker gärna till i samhällsfrågor och var som chefsdirigent för Helsingborgs symfoniorkester noggrann med att ha med verk av kvinnliga tonsättare på varje konsert.

Judiska rötter

Humorn har han och hustrun gemensamt och den har tagit dem igenom många svårigheter i en bransch som inte bryr sig mycket om familjeliv. Frilansmusiker är ofta beroende av agenturer som förutsätter att man tar de jobb man erbjuds.

Vi får hela tiden itutat oss att vi är helt utbytbara. Man har planerat något med familjen och sedan får man ett jobberbjudande som det är svårt att tacka nej till. Det är klart att det leder till ojämlikhet i familjen. Men jag har blivit bättre på att säga nej till saker.

Solyom är ett ungerskt namn. Stefans farfar var jude och överlevde inte andra världskriget, men hans båda söner klarade sig och kom till Sverige 1956. På frågan om han själv har en judisk identitet svarar Stefan Solyom:

Jag identifierar mig ogärna med någon grupp. Vi är alla i grund och botten del av en stor grupp på sju och en halv miljard människor.

Däremot har judisk kultur haft en viss betydelse i hans liv. Bland annat har han i många år varit medlem i klezmerbandet Sternfall, där han spelar ”allt som har tre ventiler och ett munstycke”.

Nöjd med livet

I barndomshemmet hölls musiken högt. Stockholmsfilharmonins chefsdirigent Yuri Ahronovitch var god vän till familjen och visade den blott tvåårige Stefan hur man dirigerar. Farbror Janos Solyom var konsertpianist och Stefan lärde sig tidigt att spela och komponera.

Att det sedan blev just dirigering berodde på att det var det jag hade lättast för. Och nej, jag längtar inte efter att byta plats med någon av musikerna. Aldrig i livet! Deras jobb är oerhört mycket mer stressfyllt än mitt. Pinnen hörs ju inte.

Stefan Solyom är nöjd med livet som det ser ut just nu. Han kan gå eller cykla till jobbet och hämta på förskolan. Familjen är prio ett och han försöker att inte vara hemifrån i onödan.

Skulle jag tacka ja till att jobba i Tyskland en vecka blir det ju ett tillskott i kassan. Men jag tror inte jag skulle ångra på dödsbädden att jag aldrig åkte dit den där veckan. Varje godnattsaga jag läser för barnen däremot, den är guld värd.