Man hängdes i naturreservat – nu åtalas fem för mord

Nära sex månader efter att en man hängdes i Hjälstaviken utanför Enköping väcks åtal mot fem mordmisstänkta tonåringar, varav två bröder från Eskilstuna. Detta har hänt:

Vid tingsrätten hördes glädjerop från anhöriga till de mordmisstänkta ungdomarna när fyra av fem släpptes på fri fot den 12 juli. Två av dem omhäktades dock snabbt igen samma kväll.

Vid tingsrätten hördes glädjerop från anhöriga till de mordmisstänkta ungdomarna när fyra av fem släpptes på fri fot den 12 juli. Två av dem omhäktades dock snabbt igen samma kväll.

Foto: Ebba Andersson

Enköping/Eskilstuna2023-09-25 09:28

En 26-årig man från Stockholm anmäls försvunnen den 24 mars 2023 av oroliga anhöriga. En sökinsats startas omedelbart av polisen som snabbt fattar misstanke om att det rör sig om människorov.

undefined
Polisens hundförare letade i området vid Hjälstaviken vid flera tillfällen.

Det dröjer dock fram till 1 april innan mannen hittas avliden i ett naturreservat i Hjälstaviken, Enköpings kommun. Han tros ha mördats någon gång mellan den 24 och 25 mars.

– Vi kan bekräfta att mannen hittades hängd i ett träd, säger åklagare Moa Blomqvist till UNT.

I anslutning till platsen hittades även en övergiven taxibil som ska ha körts av mannen. Han ska endast ha kört bilen ett fåtal gånger, då den egentligen tillhör en bekant till mordoffret.

undefined
En parkerad taxibil hittades övergiven i nära anslutning till brottsplatsen. Mordoffret ska dock inte ha varit en taxichaufför.

Övervakningskameror på platsen lyckades fånga de personer som rört sig i området runt tiden för mordet. Själva dådet har inte fångats på film.

Fyra personer anhålls misstänkta för mord den 10 april. Två av dem är bröder från Uppsala som vid tillfället var 15 och 16 år gamla. Även deras halvbror från Eskilstuna som då var 16 år, samt en flicka från Enköping som var 15 år gammal misstänktes. Flickan har inga släktband till de övriga. Vid denna tidpunkt är även en man från Uppsala i 18-årsåldern efterlyst, han bodde tidigare i Eskilstuna. Han är halvbror till pojkarna.

undefined
Det är oklart hur många personer som kan åtalas för brott kopplade till mordet. Personer stå i dag misstänkta för bland annat mord, övergrepp i rättssak, grovt skyddande av brottsling och penningtvättsbrott.

Tre av de misstänkta häktas den 13 april, och den fjärde häktas sedan dagen därpå efter att misstankarna mot honom stärks.

En flicka från Uppsala, som är styvsyster till de två Uppsalapojkarna, grips runt den 24 april misstänkt för att ha försökt påverka vittnen genom hot. Detta uppdagas då vittnet larmar om händelsen. Åklagare Moa Blomqvist begärde flickan häktad, men efter beslut från tingsrätten släpps hon på fri fot. Misstankarna kvarstår.

Den efterlysta 18-åringen kan gripas på Arlanda den 29 april och han häktas för mord några dagar senare.

undefined
Den försvunna mannen hittades hängd i ett träd.

I slutet på maj grips flera pojkar misstänkta för penningtvättsbrott som kan kopplas till mordet i Hjälstaviken. Den 26 maj, samma vecka som de grips, släpps de igen. Misstankarna mot dem kvarstår, ingen av dem misstänks dock för inblandning i mordet. Åklagare Moa Blomqvist vill inte uppge hur många personer det rör sig om.

– Det är en viktig del i det hela, förstås. Vi kan se att målsägande har blivit av med pengar. Exakt vilka omständigheter det rör sig om får vi se när vi är färdiga med utredningen, säger hon vid tillfället.

Den 12 juli har det gått tre månader sedan de minderåriga först häktades. Sedan 2021 finns en tidsgräns som innebär att personer under 18 år inte får sitta häktade längre än tre månader, undantaget om synnerliga skäl finns. Detta bidrar till att de fyra minderåriga släpps på fri fot, medan den 18-åriga mannen omhäktas.

undefined
Vid tingsrätten hördes glädjerop från anhöriga till de mordmisstänkta ungdomarna när fyra av fem släpptes på fri fot den 12 juli. Två av dem omhäktades dock snabbt igen samma kväll.

– Det omöjliggör vårt arbete. Det innebär att det blir svårt för oss att driva en mordutredning. De har nu möjligheten att prata ihop sig och komma med en gemensam berättelse samt att vi inte kan ställa de mot varandra, säger Moa Blomqvist efter tingsrättens beslut.

Hon överklagar beslutet direkt, varpå två av ungdomarna blixtomhäktas senare samma dag efter ett beslut från hovrätten. Det är först den 4 augusti som de två sista mordmisstänkta häktas på nytt.

En man i 45-årsåldern häktas för grovt skyddande av brottsling den 7 augusti. Han släpps senare, men misstankarna mot mannen kvarstår. Han har även en relation till flera av de mordmisstänkta.

undefined
Åklagare Moa Blomqvist vill inte gå ut med ny information om fallet förens åtal har väckts.

Samtliga personer som förekommer i texten nekar till brott. Den 25 september kommer de fem tonåringarna att åtalas för mord. Utöver det åtalas två personer för penningtvättsbrott och en person för övergrepp i rättssak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!