Offret hängdes i träd – fem ungdomar åtalade

Mordet i Hjälstaviken i Enköpings kommun kan ha varit en hämnd för en våldtäkt på den åtalade flickan. Det avslöjar SVT Uppsala. På måndagen åtalades fem tonåringar för mordet. Två bröder från Eskilstuna finns bland de misstänkta.

Fem ungdomar i åldrarna 16-18 år åtalas för mordet på en 26-årig man som hittades hängd i naturreservatet Hjälstaviken.

Fem ungdomar i åldrarna 16-18 år åtalas för mordet på en 26-årig man som hittades hängd i naturreservatet Hjälstaviken.

Foto: Montage

Enköping/Eskilstuna2023-09-25 09:35

Åklagarna lämnade in åtalet till Uppsala tingsrätt på måndagsmorgonen. Offret kom från Stockholm och tros ha dödats mellan den 24 och 25 mars i år. Han anmäldes försvunnen av anhöriga och hittades död den 1 april, hängd i ett träd i naturreservatet. På en p-plats i området stod en översnöad taxibil som mannen ska ha kört till platsen. 

Kammaråklagare Moa Blomqvist bekräftar för UNT att flickan hade anmält den 26-årige mannen för våldtäkt en månad innan mordet. Anmälan lades dock åt sidan, enligt SVT.

– Teoretiskt hade vi kunnat förhindra ett mord, säger Andreas Pallinder, utredningschef vid Uppsalapolisen, till SVT.

Kammaråklagare Moa Blomqvist bekräftar för UNT att flickan hade anmält den 26-årige mannen för våldtäkt en månad innan mordet. Det kan vara ett "möjligt motiv" enligt åklagaren. Enligt åklagarna lurades offret till platsen vid Hjälstaviken, där han mördades. 

Den misstänkta våldtäkten kan vara ett "möjligt motiv" enligt åklagaren. Enligt åtalet lurades offret till platsen vid Hjälstaviken av den 15-åriga flickan som sedan uppehöll honom tills de fyra pojkarna anlände. Mannen mördades sedan genom strypning och hängning, enligt åtalet. Gärningen hade, enligt åtalet, "karaktären av en avrättning".

De åtalade är en 15-årig flicka från Enköpings kommun, två bröder, 16 respektive 17 år gamla, från Uppsala samt två bröder, en 17-årig pojke från Eskilstuna och en 18-årig man från Uppsala, som tidigare bodde i Eskilstuna. De två brödraparen är halvsyskon med varandra. 

Förutom de fem ungdomarna åtalas en person för övergrepp i rättssak och två personer för penningtvättsbrott. Rättegången i Uppsala tingsrätt väntas starta i början av oktober och pågå i cirka 20 dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!