"Erfarenhet av sex olika toalettlösningar"

Gösta Andersson har haft sommarställe på Tofsö sedan 80-talet. – Kommunen borde titta på hela projektet en gång till.

27 mars 2019 08:15

Gösta Andersson, 80, bor i Södertälje men har haft sommarställe på Tofsö sedan 1986. Han berättar att av 170 fastigheter på Tofsö så har 92 sluten tank på 3 000 liter.

– Men de ska grävas upp och bytas ut. Vi får skrota 92 befintliga tankar och det kommer att kosta mycket pengar. Kommunen har fattat beslut om att man ska välja vakuumenheter, säger Gösta Andersson.

Under åren har kommunen utrett olika avloppslösningar för Tofsö och 2011 krävde länsstyrelsen ett kommunalt avlopp där.

– En kommunal ledning upp till Vagnhärad har föreslagits. En annan lösning var en ledning till Studsvik och en tredje ett eget reningsverk vid Tofsö hamn. Alla lösningarna innebar dock att området skulle grävas upp och det skulle dras ledningar från alla fastigheter. Det skulle bli enorma kostnader.

En avloppsgrupp enades om en enskild lösning.

– Vi föreslog att man skulle göra en enskild lösning med sluten tank vid varje fastighet. Jag tycker att kommunen skulle titta på hela projektet en gång till och vilken som är den bästa lösningen. Kommunen har tagit på sig ett ansvar att denna vakuumenhet alltid ska fungera. Men vem kommer betala när det blir problem?

Gösta Andersson tillägger:

– De befintliga tankarna borde finnas kvar. Jag har erfarenhet av sex olika toalettlösningar och det finns teknik för att dessa befintliga tankar skulle kunna användas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Hellmyrs

Ämnen du kan följa