– Vi är mycket stolta över att namnge en av Eskilstunas mest tongivande arenor i hjärtat av Munktellstaden, där Volvo CE har sitt historiska ursprung, säger Melker Jernberg, vd för Volvo Construction Equipment.
Eskilstuna kommun har slutit ett avtal med Stiga sports AB om att i förtid bryta sin samverkansöverenskommelse som inneburit att företaget fått namnge arenan mot att det betalat ett årligt belopp till en evenemangsfond. Beloppet prutades våren 2023 ner från 500 000 kronor till 200 000 kronor och nu väljer partnerna att helt kliva ur överenskommelsen.
– Vi ser ju Volvo CE:s flytt av huvudkontoret till Eskilstuna som oerhört centralt och viktigt och när Stiga har signalerat att de har fokus på en del andra saker. Volvo är intresserade av att kliva in och vi ser en möjlighet i det att växla för Volvo CE är Eskilstunas största företag, säger Tommy Malm, kommundirektör Eskilstuna kommun.
Stiga sports arena fick sitt namn i samband med invigningen av arenan 2017, men företaget har sedan något år tillbaka fört en dialog med kommunen om att avsluta överenskommelsen.
– Vi behöver allokera våra marknadsföringsresurser så därför har vi haft en bra dialog kring arenanamnet och nu har det ju visat sig att det finns en annan aktör som är intresserad och vad jag förstår då också som går in med lite mer pengar. Med anledning av det så känns det jättebra att kunna lämna över till en ny samarbetspartner, säger Andreas Zandrén, vd Stiga sports.
– Vi vill tacka Stiga sports för gott samarbete och är glada över att vi tillsammans med Volvo CE får goda möjligheter att vidareutveckla vår fina arena och Eskilstuna som evenemangsstad. Det bidrar i sin tur till att utveckla besöksnäringen och därmed även stärka Eskilstunas attraktivitet, säger Marie Svensson (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.
Andreas Zandrén menar att Stiga behöver satsa sina marknadsföringspengar på andra saker än på arenanamnet.
– Det kan vara utbyggnad av vår e-handel i hela världen, det kan vara annonsering, det kan vara att vi behöver synas mer på stora mästerskap i pingis, säger han och fortsätter:
– Vi behöver det helt enkelt för att fortsätta vara relevanta för slutkonsumenten och de sakerna kostar mycket pengar.
I juni tillkännagavs att Volvo CE flyttar tillbaka sitt huvudkontor till Eskilstuna. Att namnge stadens arena är nästa steg i Volvo CE:s satsning i staden.
– Det är viktigt för oss att bidra till ett fortsatt aktivt kultur- och idrottsliv för alla som bor i, arbetar i och besöker staden. Samtidigt så stimulerar det samarbetet med Eskilstuna kommun och där vi genom Volvo CE arena som landmärke även ökar vår synlighet och närvaro av Volvo CE i Eskilstuna med omnejd, säger Melker Jernberg.
Det nya namnet Volvo CE arena gäller från att beslut fattas i kommunstyrelsen den 16 januari. Under en övergångsperiod vecka 3-6 kommer båda namnen användas eftersom flera evenemang redan bjudit in besökare med det gamla arenanamnet. Under vecka sju byts skyltarna ut och därefter gäller Volvo CE arena fullt ut, det vill säga från det att Melodifestivalens deltävling arrangeras i arenan.
– Volvo CE är ett starkt globalt varumärke och dessutom Eskilstunas mest betydelsefulla företag, både historiskt och i dag. Genom arenanamnet befäster vi Volvo CE som en del av Eskilstuna och arenanamnet bidrar till att ömsesidigt stärka Eskilstunas och Volvo CE attraktionskraft, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.