Ur arkivet
För 60 år sedan berättade Eskilstuna-Kuriren om 15-åringarna Solveig Schjölin och Helena Johanssons framfart vid svarvarna. Deras val, maskintekniska linjen vid Praktiska realskolan, ansågs minst sagt uppseendeväckande och reportaget inleddes med följande beskrivning:
"En flicka med vackert blont hår och rena ansiktsdrag följer med drömmande blick svarvhjulets entoniga rytmik och visar med oljiga fingrar upp en avdragare".
I artikeln berättar flickorna att klasskamraterna till en början inte tog dem på allvar.
– Förut skrattade de åt oss men nu gör vi ju samma arbeten och vi känner oss nog i många fall lika praktiska, säger Solveig Schjölin som säger att hon tidigare tänkt bli missionär.
– Om allt går bra här och jag klarar examen, varför inte försöka utföra något praktiskt i stället. Den missionen tror jag mera på när det gäller de underutvecklade länderna än vackra ord.
Yrkesläraren E. Brolin betvivlar inte flickornas kompetens.
– Det är förbluffande, man tänker inte på någon skillnad mellan pojkar och flickor. Jag har slutat reflektera på den saken.
Tidningens utsände bedyrar att läraren visar upp arbetsprov från båda könen och retoriskt frågar om det går att se någon skillnad. Han konstaterar att det är omöjligt. Resultaten rapporterades även bli föremål för diskussion på kommande rektorsmöte i Eskilstuna.
"Vi måste göra om schemat och får slopa tanken om könens traditionella uppdelning vid linjevalet i skolan. En samtidigt glädjande revolution som öppnar oanade perspektiv, särskilt som landet ropar på tekniker. En kvinna borde väl vara mer lämpad att uppfinna exempelvis hushållstekniska attiraljer än mannen".
Den "upp och nedvända världen" hade dock bara börjat. En pojke ska nämligen ha anmält sig till den husliga linjen kommande år. Frågan betraktas som en revolution och väntas avhandlas på det planerade rektorsmötet. Ska en pojke "bli tvungen att som ett examensprov få sy en blus eller ett nattlinne?" Frågan besvaras av "fru Margit Strand i klassrummet för sömnad".
– Nej, det är givetvis inte meningen.
Artikelförfattaren beskriver hur flickorna i klassen rodnar över frågan. En av dem inflikar att "killar vid symaskinen – det håller aldrig". Margit Strand finner inte det hela märkvärdigt, istället konstaterar hon att tiderna förändrats.
– En pojke kan exempelvis då som examensprov få sy en pyjamas eller en skjorta.