Sammanlagt har Eskilstuna kommun 28 öppna ärenden där man vet att det förekommer avvikelser från strandskyddet. De finns främst i Borsökna, Mälarbaden, Närsjön, Hyndevadsstrand och Tummelsta. Enbart i Borsökna tittar man just nu på sju fall.
Vid sidan av dessa öppna ärenden finns en ganska lång lista på noterade avvikelser som miljökontoret ännu inte har kunnat prioritera att starta.
Miljöförvaltningen har varit i kontakt med fastighetsägarna och begärt in synpunkter. De flesta har meddelats och egentligen skulle allt vara åtgärdat och klart till sista september i år, men fastighetsägarna har fått anstånd till i april nästa år.
Miljöinspektör David Aronsson i Eskilstuna berättar hur fastighetsägarna gått till väga:
– I flera fall handlar det om att man steg för steg har gått lite längre och längre i gräsklippningen ner mot stranden och sjön.
Men det finns allvarligare försyndelser än så.
– Det finns fall där husägare har placerat en friggebod, som står på en cementsockel, på kommunal mark. Det senare blir dyrt att återställa till ursprungligt skick.
I ett av fallen har en fastighetsägare åberopat att han haft den förre markägarens godkännande att exempelvis bygga en brygga ut i vattnet.
På miljökontoret tror man att markägare skulle vara mindre benägna att chansa om de visste hur enkelt det är att övervaka och kolla om det sker brott mot strandskyddet.
Övervakningen kan skötas från skrivbordet. Det är bara att studera de flygfoton som tas med några års mellanrum.
– Vi hittar avvikelserna väldigt enkelt, säger miljöinspektör David Aronsson.
I flera fall handlar det om mellan 300 och 500 kvadratmeter som annekterats som om det är privat mark. De flesta tomter i det undersökta området har bara en areal på 1200 kvadrat, så i flera fall handlar det om att ta en betydande del av mark i besittning.
David Aronsson vill inte spekulera i om allt bottnar i okunskap eller om många tomtägare chansar, men han kallar det hela för ett ineffektivt sätt att hantera allas resurser.
– Vi har en skyldighet att anmäla alla misstänkta brott till åklagare, säger David Aronsson.
Men han menar samtidigt att det kan vara ganska verkningslöst:
– Brott mot strandskyddet har en preskriptionstid på fem år, så... ja, vad ska man säga. Men man är alltid skyldig att återställa. Den skyldigheten är tidlös och den kan i några fall bli ganska så dyr.