Flera av Sveriges största industrier har tillsammans bildat bolaget Amexci. De jobbar för att påskynda tillämpningen av 3d-printning i metall och de rycker nu in och hjälper Region Sörmland med 3d-printade visir i plast.
– Vår kollega Marcus Axelsson såg ett inlägg på Expressen som Josefine Lindberg hade lagt ut angående tillverkning av visir. Han reagerade och frågade om inte vi var intresserade av att hjälpa till, och det var vi så klart, säger Joel Andersson, produktionschef på Amexci.
– Vi designade lite varianter under onsdag och torsdag förra veckan och åkte och presenterade dem för Josefine i fredags, tillägger Edvin Resebo, vd för Amexci.
Josefine Lindberg fick se några prototyper och kom med några egna förslag som killarna tog med sig hem till Karlskoga. Under helgen var det full aktivitet hos Amexci med att först göra en prototyp, 3d-printa den för att sedan montera ihop själva visiret.
– Nu har vi 600 stycken med oss. Nu vill även Region Örebro ha våra visir, de har panik och tejpar visir själva, precis som man gör här. Vi får se om vi även kan hjälpa dem, säger Joel Andersson.
– Vi vill kunna göra det här ännu mer effektivt. Större volymer och även kvalitetssäkra produkten, flikar Edvin Resebo in.
Visiren tillverkas lager för lager i en 3d-printer som skriver ut precis det som matas in, utifrån en cad-modell.
– Det här är unikt för att vi snabbt kan komma igång och tillverka produkter. Från att i onsdags startat till att börja printa i helgen. Det är den vita delen högst upp på visiren som är 3d-printade, förklarar Edvin Resebo och avslutar:
–Vi har fått lokal hjälp i Karlskoga av Ji-hå plast och Hitab med material till visiren.
På Region Sörmland är man tacksamma för donationen.
– Vi tror och hoppas på att vi kan få fler leveranser av dessa visir om det skulle behövas. Vi planerar att köra på järnet veckan ut med att tillverka egna visir, sen har vi gjort 8 500 och byggt upp ett lager som vi nu kompletterar med Amexcis 600, säger Josefine Lindberg, tjänsteutvecklare logistik på Region Sörmland, och avslutar:
– Senare i eftermiddag kommer en kille från Eskilstuna, Mathias Henricsson, med egna hemmaprintade 3d-visir. Egentligen tar vi inte emot från privatpersoner, men vi gör ett undantag denna gång.
Fotnot. Enligt arbetsmiljöverket skulle användningen av de 3d-utskrivna skyddsvisiren bryta mot lagen, skriver SVT på sin hemsida.