Andy Tran, delägare i Kin Kitchen och Spice n rice, blev själv överraskad av resultatet med att byta ut plastpåsarna mot papperskassar.
– Förut tänkte vi inte på hur många plastpåsar vi gjorde av med, när vi bytte mot papperskassar och började räkna blev jag verkligen överraskad, säger Andy Tran och fortsätter:
– Det blir lite dyrare med inköp av papperskassar men det tar vi som kompensation för miljön.
Har gästerna reagerat på att ni har papperskassar i stället för plast?
– I början frågade gästerna efter plastpåsar men de har vant sig med papperskassen. Det är ett utmärkt alternativ som jag tror att vi är rätt ensamma om i stan.
På två år har de sparat in cirka 200 000 avhämtningslådor i plast samt 70 000 plastpåsar.
– Vi använder enbart pappkartonger nu och några av varianterna är gjorda av återvunnet material. Målet är att alla ska vara gjorda av det i framtiden men de måste också hålla för den mat vi ska leverera.
Några plastlock används dock fortfarande, för att maten i kartongen ska synas.
– Vi har tyvärr ett par lock i plast kvar då vi inte hittat några bra transparenta alternativ. De som finns på marknaden är väldigt dyra så vi fortsätter att leta.
Varför bytte ni bort plasten?
– Det började med att vi bytte plastpåsarna. När vi insåg att vi gjorde av med närmare 100 stycken per restaurang och dag så insåg vi samtidigt att det är två till tre plastförpackningar i varje take-awaypåse. Då blev det en självklarhet att även byta ut dem. Vi försöker göra så gott vi kan, vi kan inte göra allt men bra mycket. Vi har alla ett ansvar för miljön och det känns skönt inombords av det vi gör på våra restauranger.
Även ätpinnarna är i trä och plastsugrören är borttagna i restaurangerna.
– Men om någon verkligen skulle behöva sugrör har vi givetvis det, bakom disken.
Nu vill Andy Tran att fler take-away-restauranger i Eskilstuna ska göra som hans restauranger.
– Jag tycker att alla enkelt kan börja med att byta ut plastpåsen. Det är inte lika lönsamt men vi måste alla börja tänka mer på miljön. Sen kan man övergå till pappkartonger i steg två.
Andy Tran har investerat i en tredje Kin Kitchen-restaurang som just nu byggs i Eskilstuna logistikpark i Kjula. Den beräknas att öppna strax innan sommaren.
Engångsartiklar beräknas stå för så mycket som 43 procent av nedskräpningen i EU, enligt IVL Svenska Miljöinstitutet.