Att uträtta sina behov i naturen kan tyckas enkelt för en inbiten vandrare. Men att göra det på "rätt" sätt finns det fortfarande okunskap kring.
Johanna Murray på Svenska Turistföreningen, STF, berättar om Bruna kortet, som visade sig vara ett skitbra aprilskämt.
– Vi fick hundratals kommentarer från folk som tyckte det var en bra grej. De ville att vi skulle lansera kortet på riktigt, så det gjorde vi i slutet på maj. Sedan dess har det gått över förväntan, säger Johanna Murray som är kommunikationschef på STF.
För att göra sig förtjänt av Bruna kortet har STF sammanställt ett test på sin hemsida, med några korta frågor om hur man uträttar sina behov i naturen. Bland annat handlar de om vad man ska packa med sig, hur man förbereder marken och hur långt man ska avvika från vandringsleden.
I dag har över 28 000 människor klarat testet och fått sitt Bruna kort.
– Det finns fortfarande en okunskap kring hur man bajsar i fjäll- och skogsmiljö. Man kanske inte tänker att det här spelar roll, men det gör det. De här frågorna, samt tipsen på STF, ska göra det trevligare för djur, natur och andra vandrande människor, säger Johanna Murray.
Nöden har en lag: Allemansrätten. När man väljer en plats långt från vandringsled och vattendrag förebygger man att lämna spår i naturen.
Kurt Högberg som är styrelseordförande för Sörmlandsleden, har både några enkla tips - och några råd för den fräcka.
– Det viktigaste är att man rör sig bort från stigen, att man gräver en grop och sedan täcker över den. På så sätt kan varken papper eller skit att blåsa i väg. Sedan kan det vara lite fräckt att använda sig av löv eller granbarr om man inte har toalettpapper. Jag vet någon som använde sig av tallbarr – men det kanske inte är så skönt, säger Kurt Högberg.
Omkring 30 000 personer vandrar Sörmlandsleden varje år. Men trots att det ibland kan trampas skit i spåren, är besökarna duktiga på att hålla efter sig, menar Kurt Högberg.
Och Bruna kortet kanske blir ett framtida inslag i Sörmlandsledens förening.
– Vi har en uppgiftsbok för barn med lite tips och rebusar om naturen. Där hade vi verkligen kunnat skriva om Bruna kortet, säger Kurt Högberg.