Åtalad för stöld i butik frias av tingsrätten

Åklagaren har inte lyckats bevisa att en kvinna i 70-årsåldern hade uppsåt att stjäla. Det menar tingsrätten som friar den åtalade kvinnan.

Tingsrätten friar en kvinna i 70-årsåldern som åtalats för ringa stöld.

Tingsrätten friar en kvinna i 70-årsåldern som åtalats för ringa stöld.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna kommun2019-10-01 15:40

Händelsen utspelade sig på Ica Maxi tidigare i år. Den äldre kvinnan hade lagt två kosmetikaprodukter på en tidning i kundvagnen eftersom de läckte och var kladdiga. När hon hade betalat för de övriga varorna i vagnen blev hon stoppad av en butikskontrollant strax efter att hon passerat kassalinjen. Hon åtalades senare för ringa stöld för att ha tagit smink och hudlotion till ett värde av 236 kronor.

Kvinnan har i förhör uppgett att hon hela tiden haft för avsikt att tala med personalen vid kassan och lämna in de undermåliga, läckande produkterna. Men personalen i kassan pratade i telefon och hon hann inte få kontakt med någon innan hon blev stoppad av kontrollanten.

I sin dom skriver tingsrätten att kvinnans version inte kan anses vara så osannolik att den kan lämnas utan avseende. Det är därför åklagarens uppgift att motbevisa att det inte gått till på det sätt som hon berättat. Bevisningen bygger helt på butikskontrollantens uppgifter och enligt denne har inte kvinnan uppvisat något avvikande beteende inne i butiken, annat än att hon lagt varorna i en tidning. Uppgifterna är inte oförenliga med kvinnans version av händelse och därför anser tingsrätten att det framstår som fullt möjligt att hon hade för avsikt att lämna in produkterna till personalen i kassan. Det kan därför inte anses vara ställt utom allt rimligt tvivel att kvinnan haft uppsåt att stjäla kosmetikan, skriver tingsrätten som friar kvinnan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!