Åtgärder vidtagna efter rovdjurstillbudet

Tryckluftsluckan gick sönder och plötsligt sprang det stora rovdjuret på Parken Zoo rakt mot djurskötaren. Nu har djurparken vidtagit åtgärder för att det inte ska hända igen.

Arbetsmiljöverket anser att Parken Zoo har vidtagit nödvändiga åtgärder efter rovdjursattacken och avslutar ärendet.

Arbetsmiljöverket anser att Parken Zoo har vidtagit nödvändiga åtgärder efter rovdjursattacken och avslutar ärendet.

Foto: Arbetsmiljöverket

Eskilstuna kommun2019-11-26 19:49

Eskilstuna-Kuriren kunde i början av november berätta om den allvarliga rovdjursincidenten på Parken Zoo i Eskilstuna. Den inträffade i september, när en djurskötare skulle gå in i ett rovdjurshägn för att rengöra det.

En tryckluftslucka som skulle hålla rovdjuren borta fungerade inte som tänkt, och ett av rovdjuren tog sig förbi och satte av mot djurskötaren.

Varken Parken Zoo eller Arbetsmiljöverket har velat berätta vad för rovdjur det handlar om, men utifrån dokument som först nu har lämnats ut till tidningen kan slutsatsen om att det handlar om ett stort och kraftfullt djur dras. I beskrivningen av händelsen finns denna formulering:

"Rovdjuren har lärt sig de dagliga rutinerna och vet var djurskötarna går in. Det är en allvarlig risk att komma i vägen för dessa djur, de är tunga och lekfulla, de skulle inte direkt äta upp en människa men ett lekfullt bett kan vara dödligt."

Det stora rovdjuret kom aldrig åt djurskötaren. Grinden till hägnet har av säkerhetsskäl två lås, och djurskötaren hade inte hunnit låsa upp båda och var därför inte inne i själva hägnet. Enligt dokumentationen ska dock djurskötaren ha erbjudits både krisstöd och uppföljande samtal efter händelsen, för att kunna bearbeta det inträffade.

Det var ett kompressorhaveri som gjorde att luckan inte stängdes ordentligt. Det konstaterar Arbetsmiljöverket, som nu har utrett händelsen. Verket är tillfreds med de åtgärder Parken Zoo har vidtagit för att liknande incidenter inte ska inträffa igen.

Dels har djurparken installerat en ny kompressor till den aktuella luckan, men man har också förstärkt passagen med en mekanisk och eldriven lucka bakom den gamla så att det nu finns två luckor. En ombyggnation pågår dessutom, som ska göra det lättare för djurskötarna att överblicka området och se om det befinner sig några djur där det inte ska vara några.

Parken Zoo kommer att öka säkerheten på liknande vis vid andra rovdjurshägn som i dag har kompressorstyrda luckor, enligt Arbetsmiljöverkets dokumentation.

Arbetsmiljöverket har nu avslutat ärendet, och anser att Parken Zoo uppfyllt de krav som ställts.

På Parken Zoo i Eskilstuna finns flera olika sorters större rovdjur, däribland asiatiskt lejon, amurleopard, gepard, manvarg, sumatratiger, trädleopard och jaguar.

Två av varandra oberoende luckor skyddar nu djurskötarna. Dels den nya elluckan och dels den ursprungliga tryckluftsluckan, som nu styrs av en ny kompressor.
Två av varandra oberoende luckor skyddar nu djurskötarna. Dels den nya elluckan och dels den ursprungliga tryckluftsluckan, som nu styrs av en ny kompressor.
Karta: Parken Zoo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!