"Även socialsekreterare har yttrandefrihet"

Sedan 13 socialsekreterare gått ut offentligt och kritiserat den styrande majoriteten kom idag en replik. Hur långt får en offentligt anställd gå med sin kritik?

"Man måste nog vara medveten om att man kan få ett och annat tjuvnyp av arbetsgivaren om man uttalar sig kritiskt offentligt", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

"Man måste nog vara medveten om att man kan få ett och annat tjuvnyp av arbetsgivaren om man uttalar sig kritiskt offentligt", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Foto: Pressbild

Eskilstuna kommun2019-11-04 14:05

Det var den 17 oktober som tretton socialsekreterare gick ut i en debattartikel och kritiserade den styrande majoriteten, S, M och C, för att sparka på de som redan ligger ned. De menar att majoritetens prioriteringar förvårar deras arbete som socialsekreterare.

I en replik idag svarar den styrande majoriteten att pengar till skola och äldre är det som behöver prioriteras och att det är "snudd på osolidariskt" från socialsekreterarnas sida att uttala sig på det viset. I slutet av artikeln påpekar de undertecknade att det är önskvärt att medarbetarna följer fullmäktiges demokratiska beslut.

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Han säger att socialsekreterarna har rätt att uttala sig offentligt.

– Även socialsekreterare har yttrandefrihet så det är klart att de får göra det. Det kan inte arbetsgivaren förbjuda dem att göra heller, säger han.

Även om det är en demokratisk rättighet att kunna uttala sig så varnar Olle Lundin för att såna här initiativ kan ge konsekvenser "under täcket".

– Man måste nog vara medveten om att man kan få ett och annat tjuvnyp av arbetsgivaren om man uttalar sig kritiskt offentligt, säger han.

Blir det problematiskt att de undertecknar det här som socialsekreterare?

– Nej, det tycker jag inte. De kan ju inte hävda att de företräder Eskilstuna kommun i den här frågan för det gör de ju uppenbarligen inte. Kommunens yttersta ståndpunkt får majoriteten stå för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!