Bensintankandet i kommunens miljöbilar utreds

Frågan om hur kommunen ska få fler anställda att tanka rätt bränsle i den fossilfria fordonsflottan ska utredas.

Trots att kommunens fordonspark är fossilfri tankas 60 procent med fossilt bränsle. Nu ska orsakerna till feltankandet utredas.

Trots att kommunens fordonspark är fossilfri tankas 60 procent med fossilt bränsle. Nu ska orsakerna till feltankandet utredas.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna kommun2019-12-11 21:25

Eskilstuna kommuns fordonspark består sedan en tid enbart av fossilfria fordon. Totalt äger kommunen cirka 400 personbilar varav merparten, 250 stycken, är biogasbilar som även kan tankas med bensin. I slutet av september kunde tidningen berätta att cirka 60 procent av det bränsle som tankas fortfarande är fossilt.

– Det är inte den balans vi vill ha. 10-15 procent är en rimlig nivå, sade Mohammad Deravian, chef på fordonsenheten. 

Den höga andelen feltankningar uppmärksammades av Linus Lakso, (MP), andre vice ordförande i servicenämnden som har det politiska ansvaret för kommunens fordon.

– Det känns som att Eskilstuna kommun inte tar klimatarbetet på så stort allvar som man borde. Det är pinsamt helt enkelt, sade Miljöpartiets gruppledare Linus Lakso, som genom ett så kallat nämndinitiativ föreslog att en dubbel avgift skulle faktureras när fossilt bränsle tankas i kommunens bilar.

Det förslaget var dock inget som majoriteten i servicenämnden biföll vid sitt sammanträde under tisdagen. Däremot beslutade nämnden att orsakerna till feltankandet ska utredas.

Kommunens fordonsenhet får nu i uppdrag att identifiera de kommunala enheter som har högst andel avvikande drivmedelsinköp. Senast till hösten 2020 ska åtgärder föreslås för att komma till rätta med problemet.

– Andelen fossilt bränsle är för högt och det är inte alls bra. Men att kommunens anställda tankar med bensin i stället för fossilfritt bränsle beror inte på att de är onda, det kan finnas andra skäl, till exempel att det är opraktiskt. Den enda biogasmacken som finns ligger på Mått Johanssons väg och har man sin huvudsakliga arbetsplats i Alberga är det inte så konstigt att man tankar bensin.  Det kan också handla om slentrian, eller ovana. Så innan vi gör något måste vi först ta reda på orsakerna, säger servicenämndens ordförande, kommunalrådet Arne Jonsson (C). 

Linus Laksos uppfattning är att det går för långsamt.

– Det är ett fall framåt att Arne Jonsson avser att utreda saken, och återkomma hösten 2020. Men det är för lite och för långsamt, klimatkrisen är akut och vi behöver minska utsläppen nu. Kommunen har bestämt att inte längre producera något nettotillskott av växthusgaser till atmosfären år 2020. Hur majoriteten har tänkt uppnå det målet, om man ska ägna nästan hela nästa år åt utredningar i stället för att agera, är obegripligt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!