Det brann i 90 fordon, på olika platser i Eskilstuna förra året. Det visar statistik som räddningstjänsten i Eskilstuna har tagit fram för Eskilstuna-Kurirens räkning.
– Bilbränder är de mest svårutredda brott vi har. När allt brinner upp, när det inte finns några spår, inga vittnen.
Det säger Anders Wigholm, förundersökningsledare hos polisen i Eskilstuna.
Han är den som väldigt ofta får bilbränder för vidare utredning på sitt bord. När polisen misstänker att branden inte uppstått på grund av en olyckshändelse eller ett tekniskt fel. Men att få någon fälld för att ha anlagt en brand i en bil är oerhört svårt. Det krävs nästan att man griper en person på bar gärning om nån ska kunna dömas för att ha gjort sig skyldig till en bilbrand, konstaterar Anders Wigholm.
Han kan inte minnas att man lyckats fälla en bilbrännare en enda gång. Förra året fanns det ett fall där polisen var väldigt nära. Men åklagaren ansåg inte att bevisningen höll hela vägen, det fanns inga vittnen som hade lust att medverka i utredningen och därför gick fallet aldrig till åtal.
Åker polisen ut på alla bilbränder?
– Ja, om vi har en ledig bil att skicka så gör vi det. Vi ser allvarligt på bilbränder. Det skapar en väldig otrygghetskänsla hos människor. "Varför brinner det i mitt område varenda kväll?" Ofta drabbas tredje person väldigt hårt, säger Anders Wigholm.
Kartan som räddningstjänsten har tagit fram visar att 90 bil-, båt-, eller fordonsbränder ägde rum i Eskilstuna förra året. Varje markering eller flagga på kartan representerar ett larm och kan betyda att ett eller flera fordon har brunnit vid varje markering.
90 fordon är en minskning jämfört med 2018, då räddningstjänstens statistik visade på 92 fall. Kartan visar en viss koncentration vid Råbergstorp, Fröslunda, Årby och Skiftinge.
Polisens statistik visar på lägre siffror, vilket delvis beror på att man registrerar dem annorlunda än räddningstjänsten, delvis för att man sällan misstänker brott bakom bränder i bilar som rullar på vägar eller gator. Där handlar en bilbrand ofta om ett tekniskt fel.
Men när det brinner i en stillastående bil fattar både polisen och räddningstjänsten omedelbart misstankar.
– Om det börjar brinna i parkerade bilar är det ofta någon som har velat tända på, säger Viktor Danielson, brandingenjör hos räddningstjänsten i Eskilstuna.
– Det är svårt att se att en stillastående bil plötsligt självantänder, säger Anders Wigholm.
Han tror att det finns många orsaker till att bilar brinner, när man alltså misstänker något brottsligt.
– Jag har ju ingen känsla av att det är de nyaste bilarna som brinner, säger han.
I många fall handlar det om försäkringsbedrägerier, säger Anders Wigholm. Man behöver pengar snabbt, har hamnat i knipa, tror att man får loss en slant snabbt om bilen brinner upp. Om man nu lyckas få med försäkringsbolaget på noterna vill säga.
Andra gånger kan det vara problem med bilen och man får klart för sig att en reparation blir så dyr att man inte har råd att betala den. Då kan man få för sig att en uppbrunnen bil är en alternativ lösning.
Så finns det förstås schismer, skulder, hot, knarkskulder, uppgörelser mellan kriminella. Någon vill inte betala. Någon ska sättas på plats. Någon har sneglat på fel tjej, misskött sig, ska varnas och så brinner plötsligt bilen.
– Jag skulle nog säga att merparten av alla bilbränder är anlagda, säger Anders Wigholm