"Bristen på bostäder att åldras i är enorm"

Var femte Eskilstunabo är +65 år. Varför finns då inga vettiga boendeformer för den åldrande befolkningen? undrar SPF Seniorerna.

"Våra föräldrar byggde samhället, men vi födda under boomen på 40-talet har deltagit rätt kraftfullt vi också. När vi nu inte längre orkar med våra villor måste det finnas vettiga boendealternativ."

"Våra föräldrar byggde samhället, men vi födda under boomen på 40-talet har deltagit rätt kraftfullt vi också. När vi nu inte längre orkar med våra villor måste det finnas vettiga boendealternativ."

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna kommun2020-03-15 06:49

Svenskarna blir allt fler och allt äldre. Till år 2030 uppskattas antalet 65-åringar och äldre vara 350 000 fler än i dag, och om fem-tio år har vi rekordmånga invånare mellan 80 och 90 år. 560 nya äldreboenden behöver byggas i Sverige under de närmaste sex åren, enligt finansdepartementets prognoser. Men tas bristen på bostäder för äldre på allvar? Från många håll höjs röster om att så inte är fallet.

I Eskilstuna framförs hård kritik från pensionärsföreningen SPF Seniorerna som länge försökt påverka kommunpolitiker och ortens byggherrar att bygga ändamålsenliga bostäder av olika slag för den äldre generationen. Som då kan sälja sina villor och låta den yngre generationen flytta in.

– Bristen på bostäder att åldras i är enorm, när nu den gigantiska baby boom-generationen av 40- och 50-talister behöver närhet till vård och omsorg. Men kommunledningen påstår något annat och har skurit ned planerad nyproduktion av äldreboenden med förklaringen "vi räknade fel".

Det säger Håkan Jormelius, vice ordförande och drivande i boendefrågor.

– Mycket går i dag ut på att gamla ska vårdas i hemmet så länge det bara går. Till ett äldreboende kommer många i så dåligt skick att de inte kan uppskatta servicen. Det blir rena sjukhemmen. Och bra alternativ för de piggare seniorerna finns inte.

– Hela diskussionen kring bostäder för den äldre generationen har blivit sned. Jag skulle säga att situationen ser ut på liknande sätt i samhället i stort, men Eskilstuna har halkat efter. Man skulle ha börjat bygga trygghetsboenden för tio år sedan, säger Håkan Jormelius, själv väl insatt i ämnet som påläst mångårig bankman i kommunen.

Ensamhetsfrågan är också den ett hett debattämne i dag och den uppkommer, menar han, för att det inte finns alternativa boendeformer. Åldrande människor vill lämna sina villor som kräver skötsel och underhåll, och flytta närmare service, trygghet och gemenskap. Eller så sitter man med dåliga höfter och rörelseproblem i ett av Eskilstunas många icke handikappanpassade trevåningshus utan hiss.

Nyproducerade lägenheter erbjuder betydligt dyrare boende än den gamla villan, där lånen är betalade. Många seniorhushåll har det tufft ekonomiskt, inte minst ensamstående kvinnor.

– Det gör att det finns få villor till salu för unga människor att bilda familj i.

Jämfört med grannarna kan Eskilstuna erbjuda sina pensionärer ett väldigt begränsat fritt val, hävdar Håkan Jormelius.

– I Västerås finns ett 20-tal olika boendeformer att välja mellan. Här i Eskilstuna finns ett antal seniorboenden, men i hyresrättsform har inte kommunen byggt ett enda. Inte heller har man egna trygghetsboenden och till de populära privata lägenheterna, som Strigeln och Marielund, är det många års väntetid.

Kommunen måste enligt SPF se till att styra nybyggnationer genom att besluta vem som får bygga, samt vad och på vilken mark det ska byggas.

– Med rätt markanvisning kan vi får hit olika boendeformer. Det borde finnas klara regler för hur stora andelar av nyproduktion som ska vara senior-, trygghets- och äldreboenden. Men det gör det uppenbarligen inte.

– Samhället måste skapa förutsättningar åt människor att själva kunna ta ansvar för sina liv. Det har man inte gjort i Eskilstuna. Jag vill inte spy galla på något sätt, utan bara poängtera att så här ser situationen ut och den behöver göras något åt. Nu.

SPF har runt 3 000 medlemmar i kommunen.

Boendealternativen

Seniorboende: lägenheter för 65+, med närhet till service.Tre fastighetsbolag, inklusive det kommunala, erbjuder. Du hyr eller köper.

Trygghetsboende: erbjuder utökad service, social gemenskap och gemensamma måltider för 70+. Två företag och en församling driver, fler under byggnation. Du hyr eller köper.

Äldreboende (vård- och omsorg): service och omvårdnad dygnet runt. Kräver kommunalt biståndsbeslut. Du blir anvisad plats, får inte välja. Eskilstuna tillämpar ej lagen om valfrihetssystem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!