Under tisdagen delade Sveriges största intresseorganisation för cancerpatienter och deras närstående ut priset till Årets Cancernätverkare i Sverige år 2020.
Och utmärkelsen tilldelades Arja Leppänen, 62, från Eskilstuna för hennes engagemang för en jämlik cancervård.
– Jag tycker förstås att det är jättetrevligt. Jag känner mig både hedrad och är jättestolt. Det är kul att man blir uppmärksammad för det man har gjort i och med att jag varit aktiv i så många år. Jag har varit patienternas företrädare och lyft deras frågor ideellt under många år, säger Arja Leppänen som är projektledare på Region Sörmland och tidigare har jobbat på oljeplattformar, varit flygvärdinna och jobbat med OS i Lillehammer 1994.
Hennes engagemang startade när hennes bror drabbades av en allvarlig hjärntumör för 22 år sedan som han senare avled av.
Och när Arja några år senare drabbades av bröstcancer märkte hon skillnaderna i den vård och information hon fick jämfört med sin bror, trots att de båda låg på samma klinik. Sedan dess har hon kämpat för en mer jämlik och rättvis vård.
– Vi hade två helt olika cancerresor och jag såg de stora orättvisorna själv vilket drivit mig att jobba med den här frågan. Jag fick jättemycket information och en kontakt inom vården medan hans familj saknade stöd och fick lida jättemycket. Det finns även statistik från socialstyrelsen som visar att personer som lever med en högre socioekonomisk standard lever längre med en lungcancer än en person med lägre socioekonomisk standard. Men vården ska vara rättvis och inte göra skillnad på personer, säger Arja Leppänen.
Därför har hon startat upp en organisation med att utbilda hälsoinformatörer i Botkyrka kommun och informatörerna ska även införas inom Region Sörmland framöver. Ett projekt där mångkulturella invånare utbildas och i sin närmiljö informerar människor om olika hälsofrågor.
– Det är 42 personer i åldrarna 17-75 år med olika nationaliteter som utbildats. Om man till exempel kollar på mammografi så är det bara hälften så ofta som de utanför Europa väljer att göra dessa kontroller och det handlar om att de inte är vana vid det här förebyggandet tänkandet utan går till läkaren när man är sjuk. Så det behövs mer information och kunskap och det är det jag försöker att sprida.