Budxpress hittar vinnarspåret i tuff bransch

Flexibilitet och personlig service har gjort Superföretaget Budxpress i Mälardalen till vinnare i en redan prispressad bransch.

Eskilstuna kommun 6 november 2019 14:11

– Vi säger aldrig nej till jobb och jag vågar påstå att vi alltid löser våra kunders transporter enligt önskemål, säger Mattias Malm, platschef på bud- och åkerifirman Budxpress i Mälardalen AB.

Företaget, som ägs av hans far Mikael Malm, har gjort en imponerande tillväxtresa sedan starten 2012 och för andra året i rad har de belönats med en rad utmärkelser. Man är bland annat det enda Eskilstunabolag i transportgenren som placerar sig på Dagens Industris lista över snabbväxande Gasellföretag i Sörmland. 

– Ännu roligare är att vi två år i rad koras till Superföretag av Veckans Affärer och för att nå dit ska man nå upp till en rad hårt ställda krav vad gäller tillväxt, avkastning och effektivitet, säger Mikael Malm.

Han hade arbetat länge inom budbranschen innan han startade eget och med sonen Mattias driv har firman utvecklats ytterligare.

– Om man vänder sig till oss ska man alltid få en lösning. Vi har koll på hela logistikkedjan och är alltid tillgängliga. Vissa tjänster är vi billigare än andra på, medan vi har bättre marginaler på andra bitar. Målet är att alltid ha en tillgänglig tjänst till kunden och kunna presentera ytterligare alternativ om så önskas, säger Mattias Malm.

Han beskriver företagets framgångar med sin fars långa branscherfarenhet i kombination med sin ambition att satsa på flexibilitet och utveckling.

– I dagsläget har vi 20 fordon, varav sex tunga lastbilar. Jag vill att vi ska bli så stora vi bara kan och vi hade kunnat växa ännu mer, men i slutändan är det sista raden i resultaträkningen som räknas. Pengar ska inte bara omsättas utan också generera avkastning, resonerar Mattias Malm.

Sedan månadsskiftet täcker Budxpress hela Sverige med transporter inom 1–3 dagar. Huvudkontoret ligger i Eskilstuna och ytterligare ett lager finns i Västerås. Om Mattias Malm får som han vill finns företaget på flera orter inom några år.

– Vår nisch är expresstransporter varje dag året om och det spelar ingen roll om kunden ringer på julafton – vi är alltid tillgängliga och lösningsfokuserade och jag tror att den inställningen har tagit oss dit är i dag, säger Mattias Malm.

Han beskriver åkerinäringen som en prispressad bransch, starkt präglad av osund konkurrens.

– Många egenföretagare i branschen kör åt kunder där marginalerna är små och det blir bara jobb och inget mer. Vi tar betalt för vårt arbete och i gengäld erbjuder vi kunderna personlig service och skräddarsydda lösningar.

Han beskriver en av de främsta drivkrafterna i jobbet med tillfredsställelsen att lyckas lösa brådskande transporter.

– Det är något som triggar en och det är speciellt häftigt när flera uppdrag kommer in samtidigt. Då blir det en del att styra med.

Hur ser åkeribranschen ut om tio år?

– Då har det blivit hårdare regelverk och det är bra. Jag hoppas på sanktionsavgifter för aktörer som inte sköter sig. Det behövs tuffare krav för att upprätthålla kvalitet i branschen. Som det är i dag drabbas svenska åkare hårt av cabotagetransporter, det vill säga utländska åkare som kommer hit och utför svenska inrikestransporter i bilar som är registrerade i utlandet. De är billiga att anlita men bidrar inte med några skatteintäkter.

Hur ser er framtida målsättning ut?

– Vi vill utveckla vårt distributionsnät i Sverige och expandera till fler orter. Vi ska hålla fast vid att vara lyhörda och anpassningsbara till våra kunders önskemål.

BudXpress i Mälardalen AB

Bildat: 2012 i Eskilstuna (har även lager i Västerås).

Ägare/VD: Mikael Malm.

Omsättning: 18,8 miljoner kronor.

Antal anställda: 20 fasta, samt flera vid behov.

Inriktning: Brådskande transporter av olika slag inom bud och åkeri.

Aktuella: Utsågs nyligen för andra året i rad till Gasellföretag av Dagens Industri och Årets superföretag av Veckans Affärer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa