Carolines läkare: Utred för anhörigas skull

Anna Myrnäs vårdade Caroline Hellsten under hennes sista dagar i livet. Hon ställer sig frågande till varför Kvinnokliniken valt att inte internutreda Carolines död.

Anna Myrnäs vårdade Caroline Hellsten på Mälarsjukhusets intensivvårdsavdelning. Hon anser att Kvinnokliniken borde ha utrett Carolines död. "Jag kommer aldrig glömma det fallet", säger hon.

Anna Myrnäs vårdade Caroline Hellsten på Mälarsjukhusets intensivvårdsavdelning. Hon anser att Kvinnokliniken borde ha utrett Carolines död. "Jag kommer aldrig glömma det fallet", säger hon.

Foto: Privat

Eskilstuna kommun2019-11-30 07:32

De 31 juli 2018 stängde familjen av respiratorn på Intensivvårdsavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Åtta dagar tidigare hade Caroline Hellsten, 29, drabbats av en ovanlig och allvarlig komplikation som innebar att fostervatten kom in i hennes blodomlopp.

Överläkare Anna Myrnäs ansvarade för vården av Caroline Hellsten efter att hon hamnat på intensiven, och höll också i det uppföljande samtalet med de anhöriga efter Carolines död. 

– Jag kommer aldrig att glömma det fallet, säger hon till tidningen.

16 månader efter Carolines död har Kvinnokliniken varken gjort någon internutredning eller valt att anmäla fallet enligt lex Maria, vilket Carolines sambo Nicklas Carlsson riktar hård kritik mot. Anna Myrnäs ställer sig även hon frågande till varför ingen utredning gjorts.

– Jag vill helst inte uttala mig om hur mina kollegor ska göra sitt jobb. Men när det händer någonting sådant här otroligt fruktansvärt och tragiskt, som kommer att påverka människor under resten av deras liv, så tycker jag att man för deras skull kan göra en internutredning och sedan eventuellt gå vidare med en lex Maria, säger hon.

Hon är tydligt med att hon inte misstänker att Caroline Hellsten utsatts för ett fel i vården – tvärtom. Men hon menar att man för den skull inte ska värja sig för granskning.

– Vad jag vet har alla gjort precis det de ska, till och med mycket bättre än förväntat. Men det är inte vad det här handlar om, utan att vi har en familj i sorg som behöver kunna gå vidare. Oavsett om alla har gjort rätt är det otroligt tragiskt för den familj som drabbas, och då tänker jag att i deras sorg kan det vara lättare om de vet att vi har vänt på varje sten och tittat på allting.

– Det är jättehög mortalitet när man drabbas av den här komplikationen. De som överlever får ofta svåra hjärnskador, säger Anna Myrnäs.

Sedan dödsfallet har Anna Myrnäs bytt jobb. Men innan hon slutade skrev hon en avvikelse till Kvinnokliniken, där hon påtalade vikten av att fallet utreddes för de anhörigas skull.

– Jag vet inte vad det blev med den, säger hon.

– Det är jättejobbigt att bli granskad. Jag har bara gått och väntat på att det här ska komma i tidningen, och jag förstår att ni kommer att granska vår insats på intensivvårdsavdelningen också. Men det är ju en del av vårt jobb, det också.

Förlossningsavdelningen vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Förlossningsavdelningen vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!