De gör jeans av trä: "Ska kännas som bomull"

Eskilstunaföretaget Redew har fem banbrytande innovationer inom jeansbranschen och brinner för miljövänlig och social hållbarhet.

– Vi har en transparens på vad vi gör, det är otroligt viktigt för oss, förklarar Peter Lantz, till vänster. Till höger på bilden kollegan Anders Haglund.

– Vi har en transparens på vad vi gör, det är otroligt viktigt för oss, förklarar Peter Lantz, till vänster. Till höger på bilden kollegan Anders Haglund.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2020-03-01 22:28

Peter Lantz och Anders Haglund startade jeansföretaget Redew 2014 men blev bolag först sommaren efter. Sedan dess har de höga ambitioner om att förändra jeansbranschen och vara föredömen för andra jeanstillverkare.

– Första produkterna kom sommaren 2017, fyra modeller i fyra olika färger. Vi har samma modeller i dag, det måste inte vara nytt inför varje säsong. Våra byxor från 2017 har innovationer än i dag som andra jeanstillverkare inte nått fram till, säger Anders Haglund.

Företagets hemsida heter redew8. Åttan är symbolisk då de var tvungna att ha ett annat namn än redew som redan var taget.

– Åttan är vår symbol, som egentligen är två vattendroppar, som syns på våra knappar på jeansen. Målet är att dra isär dropparna till en åtta. Namnet kommer från Re, kretslopp, och dew, dagg på engelska, att vattnet kommer tillbaka. Det är samma vatten i dag som när jorden grundades, säger Anders Haglund.

Hemmaplan för Redew är deras hemsida och fysiskt finns de i Retuna. De säljer även jeans i några få butiker i USA samt online där. Vid några tillfällen har de provat på med pop-up-butiker, bland annat på Gotland.

– Vi säljer mest i USA. På västkusten, New York och i Denver, säger Peter Lantz och fortsätter:

– Vi har än så länge tillverkat närmare 8000 par jeans. Vi var för tidiga med våra miljövänliga jeans och sålda lite i början. Nu är folk mer intresserade och involverade i miljön vilket gör att försäljningen ökar hela tiden.

Anders Haglund förklarar att de gärna träffar sina kunder. 50 procent av mötet är att utbilda om miljön och deras egna syn på klimatet och kläder.

– Man är tvungen att ha en låg tröskel för att gå från bomull till träfiber. Det ska kännas som bomull och priset ska inte vara högre än vanliga jeans, menar Peter Lantz.

– I produktens pris så har de som jobbat med den pengar så att de kan leva på det de gör. Det påverkar givetvis priset, men vi tar ansvar från första till sista steget i tillverkningen, säger Anders Haglund.

Tyget färgas och vävs i Bursa, Turkiet, och jeansen sys i Corlu, Turkiet. I byxorna sitter det dubbla etiketter och det finns en anledning till det. 

– De visar var de är gjorda, av vem och vad källan till materialet är. Vi har en transparens på vad vi gör, det är otroligt viktigt för oss, förklarar Peter Lantz.

Ett par jeans tillverkade av träfiber sparar in otroligt mycket vatten, jämfört med odling av bomull.

– Världsnaturfonden säger 14 000 liter vatten på det bomull som går åt till ett par jeans, men vi skriver 7 000 för att vara på den säkra sidan, menar Anders Haglund.

Träfibret i jeansen kommer från björk, asp, tall och gran som mestadels är odlat i Östeuropa.

Peter Lantz och Anders Haglund har startat stiftelsen Redew foundation och Redew earth prize, som är en socialt hållbar innovation. Priset delas ut på Nobeldagen den 10 december och det unika är att 25 procent av vinsten i företaget, efter skatt, går till planeten. Deltagarna i en öppen omröstning, med tre nominerade projekt, bestämmer var prispengarna hamnar. Vinsten går till att rädda utrotningshotade djur och deras naturliga miljö.

– Ett långsiktigt mål är att det ska nämnas i samband med Nobelpriset. Det finns inget pris för att förlänga livslängden på vår planet, det borde det finnas i dagens samhälle, säger Peter Lantz och avslutar kryptiskt:

– Framöver blir det fler produkter från oss, inte bara jeans.

Banbrytande innovationer

Jeansknappen är tillverkad utan galvanisering vilket i kombo med ren koppar gör att den är 100 procent återvinningsbar.

De har utvecklat jeans av 100 procent träfiber från FSC-certifierat skog, Forest stewardship council.

Jeansen av ekologisk bomull är alla färgade med en speciell metod som kallas Stay colours, där koncentrerad sulphur används.

I stället för att tvätta jeans, så att de ser slitna ut, så sprayar de ett nästintill nano-tunt lager av pigment på jeanstyget som sedan fixeras med laser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!