Moa Berglund och Agata Puciato har tröttnat på dåliga nyheter. När medierna är fulla av dystopiska framtidsutsikter vill de istället rikta ljuset mot möjliga lösningar.
– Vi hör så mycket om problemen att man bara blir frustrerad – vad ska man göra då? Finns det ens lösningar, säger Agata.
De finns, visade det sig när Moa och Agata sökte på internet efter vad som görs på olika håll i Europa.
– Det finns ju så himla mycket! Vi blev förvånade, varför pratas det inte om det här mer, undrar Agata.
Det blev startskottet för idén att tågluffa på kontinenten för att belysa olika miljösmarta lösningar som används redan i dag. Och för att inspirera andra till att leva mer hållbart.
– Målet med resan är att hitta alternativa sätt att leva. Att läsa på nyheterna att vi har så här många år på oss för att rädda planeten kan ge mig panik. Men jag får så mycket kraft av att se vad man kan göra själv. Och det vill vi sprida till andra, förklarar Moa.
Moa och Agata har hittat varandra på Eskilstuna folkhögskola där båda läser kursen Recycle design – återbruk. Kursen fokuserar på hur man kan ta fram nya produkter som är hållbara på lång sikt – bortom slit-och-släng. Studieorten är Eskilstuna, närmare sagt Retuna återbruksgalleria.
Och det är även startpunkten för tjejernas tågluff som ska ta dem ända till Lissabon och tillbaka. Att färdmedlet blev just tåg är en självklarhet för dem.
– Tåg är det bästa miljöalternativet för att resa. Vi vill även visa folk att det är möjligt, skönt och bekvämt att åka tåg, även på en så pass lång sträcka. Det är faktiskt lättare att ta sig runt med tåg i Europa än folk tror, förklarar Agata.
Längs resans gång ska de besöka olika hållbarhetsprojekt runtom i Europa.
Första resmålet, den danska ön Bornholm, ser Agata särskilt mycket fram emot. Bornholms lokala styre har satt målet att göra hela ön fri från sopor till år 2032. Då ska alltså allt avfall återvinnas.
– Det är nästan ofattbart att politikerna vill genomföra ett så pass stort projekt, tycker Agata.
Hon vill gärna lära sig av Bornholms exempel för att kunna påverka politiker hemma i Sverige.
Moa lockas framför allt av Amsterdam där det pågår flera initiativ för att få bukt med plastskräp: från hemmabyggda maskiner som smälter ner gammal plast så att det kan återvinnas, till det hyllade företaget The Ocean Cleanup, vars 25-åriga grundare Boyan Slat planerar att fiska upp 90 procent av allt plastskräp ur haven.
Alla resmål är inte bestämda ännu och Moa och Agata har varken bokat boende eller platsreservationer på tågen i förväg, men även här utstrålar de samma optimism som ligger till grund för hela resan.
– Vi tänker nog inte på problem utan på lösningar, förklarar Agata och Moa fyller i:
– Det mesta löser sig!
Något som är fast inbokat däremot är fredagarna. Varje fredag ska Moa och Agata delta på en lokal klimatdemonstration inom Greta Thunbergs rörelse Fridays for future.
Med intrycken från resan vill Moa och Agata uppmuntra andra att ställa om till en mer miljösmart livsstil.
– I Eskilstuna finns många människor som vill driva en förändring och som kanske behöver lite inspiration. Vi vill peppa dem, säger Agata.
Efter resan kommer duon därför att hålla i föreläsningar eller ordna en utställning. Men redan under resans gång kan den som vill inspireras följa dem på instagramkontot @reunitethefuture.