Dömd för restaurangbrand överklagar dom

Två män dömdes till fängelse för branden på restaurang Biff Grill och Bar tidigare i år. Nu överklagas den 20-årige mannens dom till Svea hovrätt.

Bilder från övervakningskameran visar hur två misstänkta jobbar på att ta sig in i restaurangen.

Bilder från övervakningskameran visar hur två misstänkta jobbar på att ta sig in i restaurangen.

Foto: Skärmdump ur polisens förundersökning

Eskilstuna kommun2019-10-30 14:17

Nyligen föll tingsrättens dom mot de män som åtalats för att ha anlagt branden på restaurang Biff Grill och Bar i Eskilstuna den 15 februari i år.

Reine Nelson, advokat till den 20-åring som bland annat dömdes till två års fängelse för mordbrand, yrkar i första hand på att målet skickas tillbaka till tingsrätten för ny handläggning. Han menar att tingsrätten begått två rättegångsfel som kan ha påverkat domens utfall.

I andra hand yrkar han på att hovrätten ändrar domen, eftersom han tycker att tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering, och att det finns andra intressanta personer och frågeställningar för hovrätten att ta hänsyn till.

Tingsrätten ansåg det utrett att männen fyllt dunkar med bensin och åkt från Stockholmsområdet till Eskilstuna den där natten i februari, samt att bilen de färdades i sedan skyltades om med stulna registreringsskyltar i Eskilstuna.

I domen konstateras det att det saknas vittnesuppgifter eller teknisk bevisning som binder männen till brottsplatsen, men att övrig bevisning är tillräcklig för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att 20- och 26-åringen var de som startade branden.

– I uteslutningsbevisningen som åklagaren fört, och som domstolen fört i sin motivering, gör man en tidslinje och utesluter att andra kan vara inblandade. Detta utan att lämna någon förklaring från domstolens sida, säger Nelson.

– Jag tycker bevisningen i målet i stort gör det rimligt att en domstol får titta på om det håller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!