Fyra män åtalades nyligen för grovt miljöbrott. Enligt åklagaren ska männen mellan januari 2018 och 31 december 2019 i Örebro och Sörmlands län, ha hanterat stora mängder farligt avfall. Bilderna i den omfattande förundersökningen visar hur avfallet har förvarats och i vissa fall grävts ner på olika platser i Sverige. I veckan startar rättegången i Örebro tingsrätt.
Avfallet har bestått av 1 898 ton svart massa, så kallad "black mass" som uppkommit efter att batterier har krossats vid företaget Urecycle i Karlskoga. I stämningsansökan beskriver åklagaren hur farligt batteriavfallet är för både människor, djur och växter. Det lakvatten som har runnit ut i närheten av vissa deponier har visat så högra ph-värden att vattnet ansetts frätande och innehållit mycket höga halter av tungmetallerna zink och nickel och flera andra tungmetaller, skriver hon bland annat.
– Det är såhär det ser ut i Sverige. Vi är inte bättre än något annat land, säger åklagaren Helena Eckerrot Flodin.
En av de åtalade männen, en 49-åring, ska mot betalning ha tagit emot farligt avfall och transporterat det till fastigheter i Kumla, Örebro och Eskilstuna. I Eskilstuna ska stora mängder avfall ha förvarats utomhus utan väderskydd och han misstänks ha medverkat till att ”stora mängder avfall har bortförskaffats genom nedgrävning” på fastigheter i Kumla, Örebro och Eskilstuna.
50-åringen nekar liksom de andra männen till brott. I ett förhör blir han tillfrågad om uppgifter från ett vittne om att 20 säckar black mass ska ha grävts ner i Eskilstuna.
49-åringen:
– Jag kommenterar inte det där just nu.
I ett förhör utfrågas han om en sms-konversation och om ett sms haft med black mass att göra.
– Inte en aning. Jag kommer inte ihåg jag blir fullständigt avtrubbad av att sitta här på häktet.
Förundersökningen omfattar flera tusen sidor. Det finns ett stort antal bilder, bland annat drönarbilder, som visar hur stora vita säckar har förvarats på de olika platser som omfattas av åtalet. Detaljbilder visar trasiga säckar där svart massa har läckt ut, det finns bilder på grävmaskiner i arbete och bilder på lakvatten där man tagit prover för att visa på skadliga halter av farliga ämnen och det finns ett stort antal förhör med misstänkta, vittnen och människor som ibland, helt ovetandes, har arbetat med att transportera eller gräva ner det farliga avfallet.
En chaufför berättar att hen aldrig fick veta vad den svarta sanden var. En av de åtalade, en 49-åring ska ha sagt:
– Det här är bra grejer.
Därefter ska 49-åringen enligt chauffören ha förklarat att den svarta massan blir som stenmjöl och är användbar vid byggen och att den går att fylla i schakter.
49-åringen ska också ha sagt att svartsanden var gratis och att han fått över 100 000 kronor för att ta emot den.
Chauffören berättar i förhöret att hen kände sig misstänksam och tänkte: "vem ger bort något gratis i denna värld?"
Därefter kördes den aktuella svartsanden till en gård i mellansverige.
En annan chaufför konfronteras i förhören med en sms-konversation och erkänner slutligen att hen varit med och grävt ner avfall. Chauffören hade fått veta att det var gjutsand.
Förhörsledaren:
– Var du med och grävde?
Chauffören:
– Ja det var jag. Vad kommer att hända med mig nu?
– Berätta hur det gick till.
– Ska jag börja mitt ungkarlsliv med att sitta inne?
Ett annat förhörsutdrag med en annan chaufför:
Hur mycket körde ni till Örebro och hur mycket betalt fick du?
– 2 500 kronor per lass till Örebro och vi körde cirka 25 lass.
Och till Eskilstuna?
– 6 000 kronor per lass till Eskilstuna. Vi körde 7 eller 8 lass. Eskilstuna var lite mer panik med, det var helg och de ville ha dit det fort.
Varför var det bråttom?
– Vet inte. De frågade om jag kunde köra till Eskilstuna direkt. Jag misstänker att han fått bra betalt för det där och sedan gjort av med det billigt. Det är så han har fått pengar antar jag.
Har du någon uppfattning om syftet med att de åtalade ska ha gjort detta? Är det pengar?
– Ja, finns det något annat motiv? Det är ett ekonomiskt motiv, säger Helena Eckerrot Flodin.
Man skulle kunna tro att vi blivit bättre på att värna miljön i dag?
– Så är det absolut inte! Det är en väldigt liten upptäcktsrisk,
Vad hade hänt om detta inte hade upptäckts nu?
– Genom att det så småningom kommit ut förgiftat vatten. Eller att man skulle odla och det inte hade gått. Detta är oerhört farligt för människan.