ESEM:s vd Mats-Erik Olofsson sägs upp

Mats-Erik Olofsson, ESEM:s vd sedan 2013, tackade nej till möjligheten att säga upp sig. I tisdags kväll gav bolagsstyrelsen honom sparken.

Mats-Erik Olofsson anställdes 2013. I tisdags fick han lämna jobbet som vd för Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Mats-Erik Olofsson anställdes 2013. I tisdags fick han lämna jobbet som vd för Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Foto: John Henzlert

Eskilstuna kommun2019-10-16 21:26

I måndags informerades Mats-Erik Olofsson om bolagsstyrelsens planer och han erbjöds möjligheten att säga upp sig. Efter ett dygns betänketid valde han att tacka nej, och vid ett extra styrelsemöte i stadshuset på tisdagskvällen togs det formella beslutet att entlediga honom. 

Enligt bolagets styrelseordförande  Lars-Göran Hammarberg (S) har Mats-Erik Olofsson tagit beskedet med fattning.

– Han var lugn och sansad. Han kände väl också att vi kommit till vägs ände och att det här blir ett bra avslut.

Vad är orsaken till att han får gå?

– Det är inget speciellt. Han har haft jobbet i sex år drygt och han startade upp driftsbolaget ESEM. Nu är det dags att gå framåt och se oss om efter en ny vd som kan vara med och utveckla bolaget, säger Hammarberg.

I ett pressmeddelande till media, och i informationen till personalen, skriver styrelsen att Mats-Erik Olofssons uppdrag med att bilda ESEM "har genomförts framgångsrikt där viktiga synergieffekter tagits tillvara och en gemensam organisationskultur skapats". 

Internt i den kommunala bolagssfären har det de senaste åren framförts kritik kring bolagets lönsamhet, som ansetts vara för låg, och Olofssons oförmåga till tuffa prioriteringar. 

– Jag vill inte kalla det kritik, men det har funnits synpunkter på hur man ska utveckla lönsamheten. Det finns dock ingen schism eller konflikt mellan oss, säger Lars-Göran Hammarberg. 

Schism eller inte. Sedan i våras har alla anställningsbeslut inom ESEM gått via bolagsstyrelsestyrelsens ordförande, där tidigare vd hade sista ordet. 

– Vi har haft en rundgång för att täcka upp och där jag har gjort ett utlåtande på hur anställningar ska utföras.

Det låter inte som något 100-procentigt förtroende för vd.

– Eftersom vi ska vara restriktiva med anställningar så valde vi att göra så. Det är bara för att säkerställa, ha kommunikation och kunna överpröva.

Hur länge har styrelsen haft tankar om en förändring på vd-posten?

– Det har väl kommit på senare tid. Han har levererat och gjort ett bra jobb men vi känner att det är dags för nästa fas, säger ordförande Hammarberg.

Eftersom 55-årige Mats-Erik Olofsson sägs upp har han rätt till tolv månadslöner i avgångsvederlag. Om han får en ny anställning under perioden ska den lönesumman räknas av.

Tillfällig vd blir Kjell Andersson som i dag är affärsområdeschef för elnät och stadsnät i ESEM. 

 Eskilstuna-Kuriren har erbjudit Mats-Erik Olofsson möjlighet att ge sin syn på uppsägningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!