Eskilstuna får Sveriges största bioduk

Den nya multibiografen som ska byggas på Väster i Eskilstuna kommer att få Sveriges största bioduk. Målsättningen är att Biostaden Eskilstuna ska kunna öppna lagom till julen 2020.

Här bredvid Willys på Kungsgatan ska den nya biografen byggas, med Sveriges största bioduk. Invigning beräknas kunna ske till julen 2020.

Här bredvid Willys på Kungsgatan ska den nya biografen byggas, med Sveriges största bioduk. Invigning beräknas kunna ske till julen 2020.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna kommun2019-11-23 06:33

Tidningen har tidigare berättat om planerna på en ny spektakulär storbiograf i Eskilstuna. Fastighetsbolaget Ladingen ska bygga åtta biosalonger i en del av den byggnad där Willys har sin butik på Kungsgatan. Förra veckan beviljades bygglovet som inkluderar en påbyggnad av takhöjden med fyra meter.

– I den största salongen kommer vi att ha Sveriges största bioduk, det är därför vi behöver höja taket. Det kommer att bli en häftig anläggning som kommer att dra folk från andra städer när det är premiär på filmer, säger Marcus Olofsson, delägare i Ladingen.

Nu står det också klart att det är Svenska Bio som är Ladingens partner i projektet, och som ska driva bion under namnet Biostaden Eskilstuna.

– Vi satsar väldigt stort. Nästa år kommer Eskilstuna kunna stoltsera med en av Sveriges bästa biografer. Vi vill skapa en biograf som är unik och som alla Eskilstunabor kan vara stolta över, säger Peter Fornstam, vd på Svenska Bio.

Han beskriver den största salongens duk som gigantisk.

– Det är svårt att visualisera men den är väldigt stor - 20 meter bred och tio meter hög. Och vi tar ut hela bildbredden. Det blir digitala projektorer, häftigt ljud och bekväma fåtöljer.

Hur många sittplatser det handlar om totalt i de åtta salongerna är ännu inte bestämt.

– Det är lite svårt att säga än men det blir fler än 500 platser. Vi är inne i en lustfylld fas i projekteringen där vi bland annat tittar på vilka fåtöljtyper vi ska ha. Vi satsar mer på bekvämlighet än kvantitet.

Peter Fornstam och Svenska Bio har letat efter en ny lokal i Eskilstuna under många år och han är väldigt nöjd med det koncept som nu tagits fram i samarbete med Ladingen.

– Det är en otroligt spännande miljö att jobba i på Väster och jag tror att vår etablering kommer att bidra till en höjd puls där, liksom i hela Eskilstuna. Med den restaurang som också ska byggas i bion kommer besökarna att kunna äta och gå på bio samtidigt, en fin kombo.

Öppnandet av den nya biografen betyder också att Bio Rio på Rademachergatan, som också drivs av Svenska Bio, kommer att avvecklas på sikt. 

– Ja, det är med viss sorg naturligtvis. Men marknaden räcker inte till för två anläggningar. Vår personal där kommer naturligtvis att erbjudas jobb på den nya bion. Vi kommer ju dessutom att behöva utöka personalstyrkan eftersom vi får fler salonger och ger betydligt fler föreställningar framöver.

Peter Fornstam är vd på Svenska Bio som ska driva den nya multibiografen i Eskilstuna.
Peter Fornstam är vd på Svenska Bio som ska driva den nya multibiografen i Eskilstuna.
Karta: Kungsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!