Eskilstuna i beredskap för IS-återvändare

Ett litet antal svenska IS-sympatisörer ska deporteras hem av Turkiet. Men ingen av dessa kommer från Eskilstuna, enligt kommunens samordnare mot våldsbejakande extremism.

Ewa Spasowski, samordnare mot våldsbejakande extremism i Eskilstuna.

Ewa Spasowski, samordnare mot våldsbejakande extremism i Eskilstuna.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2019-11-20 06:30

Turkiet meddelade för snart två veckor sedan att landet ska börja skicka tillbaka IS-sympatisörer från norra Syrien. 

Nu rapporterar Ekot i Sveriges Radio att det finns ett litet antal svenskar bland de personer som ska deporteras. Men ingen av dessa kommer från Eskilstuna, enligt Ewa Spasowski, kommunens samordnare mot våldsbejakande extremism.

– Med den information vi har från den kommunala verksamheten och från polisen och Säkerhetspolisen så har vi ingen kännedom om att någon specifik individ just nu skulle vara på väg till Eskilstuna, säger hon till tidningen.

Runt 100 svenskar med koppling till IS tros befinna sig i norra Syrien, enligt osäkra siffror från Säpo. Tidigare har ett antal personer med koppling till al-Rahmanmoskén och Eskilstuna unga muslimer rest ner till IS-kontrollerade områden.

Ewa Spasowski säger att kommunens beredskap är god i den händelse någon av individerna skulle återvända.

– Det finns en stor medvetenhet i kommunen, både i verksamheterna och bland invånarna. Det som är positivt i Eskilstuna är att det finns en uttalad lokalvilja bland församlingarna för att motverka våldsbejakande extremism. Vi försöker hålla kunskapsnivån och informationsflödet uppe, säger hon.

Hennes och Säpos bild är att aktiviteten i den radikalislamistiska miljön gått ner i Eskilstuna de senaste åren.

– Det man kan se på ytan är att det har gått ner i Eskilstuna, men det som sker under ytan är svårare att få till sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!