Vill ha starkare nationell elektronikindustri

Eskilstuna Elektronikpartners vd Mikael Joki tycker att coronakrisen aktualiserar frågan om det behövs en starkare nationell elektronikindustri.

"Vi befinner oss i den största krisen sedan andra världskriget", säger Eskilstuna Elektronikpartners vd Mikael Joki.

"Vi befinner oss i den största krisen sedan andra världskriget", säger Eskilstuna Elektronikpartners vd Mikael Joki.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna kommun2020-05-15 13:18

– Vi befinner oss i den största krisen sedan andra världskriget och de flesta branscher har påverkats på något sätt. Så även elektronikbranschen, säger Mikael Joki, vd för Eskilstuna Elektronikpartner, EEPAB. 

– Kanske är det här den rätta tidpunkten att fråga oss om det ändå inte skulle vara bra för såväl Sverige i stort som det egna företaget om vi hade en starkare nationell elektronikindustri, vår produktutveckling i nära samarbete med svenska elektroniktillverkare. 

Coronakrisen har bland annat medfört att det blivit svårt att få tag i komponenter till följd av bristande transportkapacitet i och med virusets snabba utbredning.

– Vi har råkat ut för ett fall där en flygfrakt av komponenter från Kina som normalt kostar 7 000 kronor nu springer iväg och kostar 70 000 kronor, säger Mikael Joki. 

undefined
Eskilstuna Elektronikpartner tillverkar bland annat kretskort.

Eskilstuna Elektronikpartner AB ligger på Gustafsvägen 20. EEPAB tillverkar kretskort och avancerade komponenter med inbyggda elektroniksystem. 

– I den här situationen har det varit gynnsamt för oss att vi har en orderstock som vi kan beta av. Vi klarar oss ett tag, men sedan kommer verkligheten ifatt oss. Det gör den för alla förr eller senare, säger Mikael och fortsätter: 

– Jag bedömer att vi kommer att behöva dra ner på produktionstakten som många av mina kollegor i branschen redan har gjort. 

I april började orderingången att minska för Eskilstuna Elektronikpartner. 

– Den är ju inte noll, absolut inte, men den kanske minskar med 30-40 procent. Vi ligger ändå på en ganska hyfsad nivå, säger Mikael.  

– Idag är vi 50 personer som jobbar i bolaget. Vi har hållit igång hela styrkan fram till nu och säkert ett par veckor till, men det är för att vi har haft en bra fart på verksamheten under rådande omständigheter under ganska lång tid. 

undefined
Eskilstuna Elektronikpartner har 50 anställda.

Mikael Joki är styrelseordförande i branschorganisationen Svensk Elektronik och styrelseledamot i det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. 

– Jag jobbar mycket med lokala nätverk och nationell kraftsamling. 

Mikael anser att de stödåtgärder som regeringen vidtagit under coronakrisen är bättre än det som gjordes under finanskrisen 2008. 

– Då fick industrin själv ta hela smällen och hantera den i bolagen genom att dra ner på personalen. Jag är positivt överraskad till de stödinsatser som man har vidtagit nu. De riktas mot företag som håller igång sysselsättningen vilket jag tycker är väldigt bra. Man försöker faktiskt att se det här som livskraftiga hjälpåtgärder för företag som har goda förutsättningar att överleva. 

Det finns 3 600 elektronikföretag i Sverige som sysselsätter runt 60 000 personer. Mikael menar att företagen i branschen behöver bli bättre på att samarbeta för att produktionen ska bli effektivare och mer konkurrenskraftig internationellt. 

– Vi måste ha konstruktörer som förstår produktion. Vi kan vara globalt konkurrenskraftiga med medelstora volymer under förutsättning att produkterna är rätt designade. Här är nyckeln till framgång. 

Företag som konstruerar produkter behöver låta tillverkande företag vara med och designa produkterna så att de kan tillverkas på ett effektivt sätt i maskinerna. Om så mycket som möjligt kan tillverkas maskinellt går det att konkurrera med Kina som har lägre lönekostnader för manuellt arbete. 

– Jag tror att produktägare behöver tänka igenom om vi verkligen ska lägga det mesta av vår elektronikproduktion i Asien eller om vi ska ha en produktion på hemmaplan också. 

– Jag hoppas att EU kommer att allokera mer medel till elektronikområdet som man har identifierat som ett område som möjliggör framtida utveckling. 

undefined
Mikael Joki är vd för Eskilstuna Elektronikpartner och styrelseordförande i branschorganisationen Svensk Elektronik.

Mikael konstaterar att den svenska modellen för begränsa smittspridningen hittills inte har inneburit en lika kraftig nedstängning av samhället som i de flesta andra länder. 

– Det är en jobbig situation för alla, särskilt för de äldre, och vi förstår att det kommer att dra ut på tiden, men vi hoppas ändå att det sakta ska komma igång.

Om modellen funkar innebär det att det svenska näringslivet kommer att ha en gynnsam position när krisen så småningom klingar av. 

– Man skapar sig ett försteg genom att man har produktionsförutsättningar på plats. Man har bibehållit momentum i sin verksamhet och i landet. 

Mikael Joki

Mikael Joki är vd för Eskilstuna Elektronikpartner, styrelseordförande i branschorganisationen Svensk Elektronik och styrelseledamot i det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. Under tidigt 90-tal grundade han tillsammans med en kompanjon Eskilstuna Elektronikpartner som fram till år 2000 hette Eskilstuna Elektronikproduktion. 

Karta: Eskilstuna Elektronikpartner
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!