Eskilstunaman ställd inför rätta för kindpuss

En man i 70-årsåldern misstänks för att ha pussat en kvinna på kinden mot hennes vilja. På onsdagen hölls rättegången i Eskilstuna tingsrätt.

Det var den 10 juli förra året som mannen, som är i 70-årsåldern, misstänks ha pussat kvinnan på kinden.

Det var den 10 juli förra året som mannen, som är i 70-årsåldern, misstänks ha pussat kvinnan på kinden.

Foto: Arkiv

Eskilstuna kommun2019-11-27 18:47

Det var den 10 juli förra året som mannen, som är i 70-årsåldern, misstänks ha pussat kvinnan på kinden. Kvinnan har uppgett att mannen sträckte sig fram och försökte kyssa henne på munnen. Hon ska då ha värjt sig och då ska mannen ha pussat henne på kinden istället.

Under onsdagen hölls rättegången i Eskilstuna tingsrätt. Utöver den målsägande och den tilltalade var även två vittnen kallade från den målsägandes sida.

Åklagaren yrkade på att brottet ska rubriceras som sexuellt ofredande, alternativt ofredande. Hon ansåg att böter är ett rimligt straff för det inträffade. Målsägandebiträdet yrkade på att den målsägande kvinnan ska få 5 000 kronor i skadestånd från den tilltalade om han anses skyldig till brottet.

Den målsägande uppgav att hon tog skydd bakom armarna när mannen böjde sig fram för att kyssa henne.

– Han putade med läpparna och kom emot mig. Då sträckte jag upp händerna för att jag inte ville, sa den målsägande.

På frågan varför hon inte har konfronterat mannen tidigare uppgav hon att hon har varit rädd.

– Jag har inte vågat säga till honom för han brukar bli väldigt arg om man säger till honom.

Den tilltalade nekar till anklagelserna. Han menar att han tänkte ge kvinnan en puss men att han ryggade tillbaka när han såg att hon värjde sig med armarna.

– Jag sträckte fram handen och böjde mig fram. Även om jag spontant fick tanken att ge henne en puss på kinden så gjorde jag det inte när jag såg att hon inte ville, sa den tilltalade.

De två vittnen som kallades gav två olika bilder av skeendet vid det inträffade. Bland annat uppgav det ena vittnet att den tilltalade ska ha pussat den målsägande på kinden medans det andra vittnet sa att han inte gjorde det.

Under slutpläderingen menade åklagarsidan att det är tydligt att målsäganden har markerat att hon inte ville bli pussad på kinden och att vittnesuppgifterna styrker hennes berättelse. 

Målsägandebiträdet var tydlig med vilken rubricering brottet bör ha.

– En puss är ett sexuellt inslag, därför bör pussen räknas som ett sexuellt ofredande, sa målsägandebiträdet.

Försvaret pläderade för att den tilltalade ska frikännas och delade inte åklagarsidans uppfattning att vittnesuppgifterna ger stöd åt den målsägandes berättelse. Hen påpekade att man ska utgå från den tilltalades uppgifter om de inte går att motbevisa.

Dom meddelas den 9 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!