Experten: Undvik fällorna på Black Friday

Rea och röda priser ska signalera att det är billigare än vanligt, men så är inte alltid fallet.

– Om du som konsument upptäcker bristande eller felaktig prisinformation kan du anmäla det till Konsumentverket som har tillsynen, upplyser Christine Fransholm, konsumentvägledare i Eskilstuna kommun.

– Om du som konsument upptäcker bristande eller felaktig prisinformation kan du anmäla det till Konsumentverket som har tillsynen, upplyser Christine Fransholm, konsumentvägledare i Eskilstuna kommun.

Foto: Niklas Holm / Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2019-11-27 04:30

Flera större handlare har fått förbud från Konsumentombudsmannen för att de använder ordet rea på ett vilseledande sätt. I Eskilstuna är dock det problemet inte så utbrett.

– Vi får sällan in samtal om detta, men några konsumenter har påtalat att det finns en butik som ständigt verkar ha rea, säger Christine Fransholm, konsumentvägledare i Eskilstuna kommun.

Det är vanligt att fysiska butiker och e-handel annonserar om rea nästan jämt. Och inför Black Friday och Cyber Monday intensifieras rea-utbudet. Men ibland kan priserna till och med vara högre under rean än annars. 

– Om du som konsument upptäcker bristande eller felaktig prisinformation kan du anmäla det till Konsumentverket som har tillsynen, även vilseledande marknadsföring kan anmälas. Läs mer på Konsumentverkets sida under fliken anmälan, upplyser Christine Fransholm.

Förra hösten gjorde konsument Göteborg en större granskning. De följde priser i butiker under en tid fram till Black Friday. Undersökningen visade att man som konsument behöver vara extra uppmärksam under reatider.

– Vi har inte gjort något liknande i Eskilstuna då vi inte har sett något behov av det.

Om man som konsument behöver hjälp att anmäla finns konsumentvägledarna där.

– Vi hänvisar först och främst till Konsumentverket men om personerna tycker att det är svårt eller inte förstår så försöker vi att hjälpa dem, så att en anmälan verkligen görs. Tänk på att du kan påverka, ju fler konsumenter som gör en anmälan desto större chans är det att det blir en.

Några av årets största shoppingdagar närmar sig nu.

– Det handlas väldigt mycket hemelektronik under Black Friday. Är du ute efter exempelvis en ny tv, ha då koll på prisutvecklingen innan så att du inte blir lurad.

Och reklamen dräller in överallt.

– Det kan vara stressande inför dessa dagar, det kommer mycket mejl från alla möjliga håll. Det blir en stressig situation och det är lätt att dras med i det, menar Christine Fransholm och fortsätter:

– Bestäm dig innan vad du letar efter, och vilket pris du är villig att betala. Håll dig sen till den planen. Tänk efter, behöver jag verkligen allt det andra.

Att handla på kredit under dessa shoppingdagar är vanligt.

– Om du köpt varan på kredit, exempelvis på faktura eller avbetalning, med kreditkort så har du samma rätt att kräva rättelse gentemot kreditgivaren som mot företaget. I dessa fall ska både företaget och kreditgivaren meddelas, säger Christine Fransholm och lägger till:

– Men handla inte för mer pengar än du har, dras inte med i stressen av att det är billigt.

I Europa har kunden alltid 14 dagars ångerrätt vid distansköp, som till exempel vid e-handel. De flesta fysiska butikerna har oftast öppet köp på sina varor, men kolla extra noga vid rea.

– Butiker kan ha helt andra regler när det är rea eller speciella dagar, som Black Friday. Det är inte helt ovanligt att öppet köp inte gäller då. Men du har alltid 14 dagars ångerrätt på det du har köpt via e-handel.

Som kund är det viktigt att veta vilka rättigheter du har.

– Du har alltid samma lagstiftade rättigheter, oavsett om det är rea eller inte. Dessutom gäller alltid tre års reklamationsrätt på ursprungliga fel, även om butiken säger att det är ett års garanti. Om garantin precis har gått ut ska du ändå vända dig till dem du köpt varan av. Är det ett ursprungsfel har du rätt att få varan lagad om inte tre år har gått efter inköpsdatum, avslutar Christine Fransholm.

Har du bestämt dig för en specifik vara, se över priset en tid innan Black Friday infaller.
Har du bestämt dig för en specifik vara, se över priset en tid innan Black Friday infaller.
Rea

Varorna måste ingå i affärens ordinarie sortiment, det är inte tillåtet att ta in ett tillfälligt parti till rea.

Det är inte tillåtet att höja priset på en vara innan rean startar och sedan locka med rea på den.

Det är inte ok att locka med reavaror om de inte finns i ett antal som butiksägaren tror motsvarar efterfrågan.

Det som är absolut förbjudet är att annonsera om ett erbjudande som inte finns på riktigt, där företagets syfte är att sälja på dig en dyrare produkt.

 Källa: Konsumentverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!