Familjen med passion för kryddor

Sedan 2004 har familjeföretaget Nordic spice tillverkat kryddor och marinader. Ronnie Ström grundade företaget 2004 men hans intresse för kryddor väcktes redan på 70-talet.

Grundaren Ronnie Ström deltog på intervjun via videolänk (lilla bilden). Från höger döttrarna Anna Ström Harryson och Maria Ström. Längst till höger svärsonen Daniel Björk.

Grundaren Ronnie Ström deltog på intervjun via videolänk (lilla bilden). Från höger döttrarna Anna Ström Harryson och Maria Ström. Längst till höger svärsonen Daniel Björk.

Foto: Privat/Robin Öhrman

Eskilstuna kommun2019-10-30 08:08

Det är en stark doft av kryddor som möter mig när jag stiger in genom dörren på familjeföretaget Nordic spice i Vilsta industriområde. Anna Ström Harryson, försäljningschef och tillika dotter till grundaren tar emot mig.

– Vi som jobbar med det här känner inte lukten längre. Man blir så van, säger hon.

Ronnie Ström grundade företaget 2004 men hans passion för kryddor föddes redan på 70-talet. Som kemist i grunden halkade han in i branschen på ett bananskal 1972.

– Jag blev tillfrågad om jag ville ta ett jobb på ett kryddföretag som var nytt och skulle startas upp. Det lät ju roligt för på den tiden jobbade jag på ett företag som tillverkade konstgödsel, säger Ronnie Ström och skrattar.

På det jobbet träffade han en kollega som lärde honom om kryddor, kvalitéer och hur man blandar.

– Det var där mitt stora intresse för kryddor väcktes, säger Ronnie Ström.

Idag bor han på deltid i Murcia i södra Spanien där Nordic spice har sin fabrik. Sedan 2017 är han bara ägare och styrelseordförande i företaget. Svärsonen, Daniel Björk, har tagit över VD-posten. Något som inte var helt enkelt.

– Det tog ett litet tag innan vi hittade våra roller allihopa. Man får ju ha förståelse för att Ronnie hade jobbat med det här i 40 år och tagit alla beslut och nu skulle han plötsligt släppa det, säger Daniel Björk.

– Det här är ju som pappas bebis och att då lita på att andra gör det lika bra. Det blir ju känsligt, säger dottern Anna Ström Harrysson.

Enligt Anna Ström Harryson är ett av knepen bakom den goda sammanhållningen i familjeföretaget att skilja på jobb och fritid. 

– På jobbet jobbar man och när man går hem så lägger man jobbet åt sidan, säger hon.

En av fördelarna med att driva familjeföretag är enligt Ronnie Ström att man känner varandra väldigt väl och det gör att man kan hantera konflikter. Något som också kan vara en nackdel.

– Vi känner ju varandra så bra och när man blir irriterad drar man sig inte för att ta en konflikt. På ett annat jobb kanske man håller det inom sig, säger Anna Ström Harryson.

Idag har företaget nio anställda. Samtliga tre döttrar arbetar inom företaget samt svärsonen Daniel Björk. Förhoppningen är att en tredje generation ska ta över.

– Man hoppas ju på det. Sen kan man aldrig tvinga dem, säger Anna Ström Harryson.

– Först ska de ha en fotbollskarriär, säger Daniel Björk och skrattar.

Kontoret och lagret ligger i Vilsta industriområde medan fabriken ligger i Murcia i södra Spanien.
Kontoret och lagret ligger i Vilsta industriområde medan fabriken ligger i Murcia i södra Spanien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!