Fler sökande till Mälardalens högskola

Antalet förstahandssökande till grundutbildningsprogram på Mälardalens högskola ökar med sju procent, två procent mer än i landet.

– Socionomprogrammet har flest sökande i Eskilstuna, 270 stycken som förstahandsval, säger Ammie Westbeck, chef för sektionen för antagning och examen på Mälardalens högskola.

– Socionomprogrammet har flest sökande i Eskilstuna, 270 stycken som förstahandsval, säger Ammie Westbeck, chef för sektionen för antagning och examen på Mälardalens högskola.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2019-10-25 16:37

Mälardalens högskola, Mdh, har 42 grundutbildningsprogram och tio av dessa startar på våren. I genomsnitt har dessa program närmare tre förstahandssökande per utbildningsplats.

– Vi vet att det är avmattning i ekonomin, då är utbildning ett bra sätt att säkra sin plats på arbetsmarknaden. Vi har även på våren den typ av utbildningar som lockar sökanden från närområdet, det slår igenom rätt så mycket, säger Ammie Westbeck, chef för sektionen för antagning och examen på Mdh.

Vilken inriktning har flest sökt?

–Socionomprogrammet har flest sökande i Eskilstuna, 270 stycken som förstahandsval.

Mdh bygger ett nytt campus i Eskilstuna. Har det påverkat antalet ansökningar?

– Vi tror att de sökande tycker att det är spännande att vara med i en skola i framkant som dessutom får ett nytt campus, så det tror jag har påverkat.

Om högskolan skulle bli universitet, skulle det ge ännu fler sökanden?

– Vi förbereder oss på att bli ett tekniskt universitet och det är klart att det skulle ge genomklang. Ett universitet trycker ännu mer på forskning, även om vi är bra med idag. Om vi blir det kan vi bredda i fler områden och locka fler studerande.

Hur många studenter tar ni in till vårterminen?

– På grundutbildningarna har vi 490 platser, sen finns det en uppsjö av fristående kurser. Totalt har vi 16 000 studenter.

Totalt har det kommit in 7 090 ansökningar till vårens program på Mdh, varav 1 466 är i förstahand. Alla utbildningsprogram har fler sökande än det finns platser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!