Under onsdagen kunde tidningen berätta att de sista kvarvarande husägarna i Folkesta kommit överens med Eskilstuna kommun. Deras hus köps ut för totalt 10 050 000 kronor och den stämningsprocess som annars snart skulle inletts i tingsrätten läggs ned.
– Vi vill bo kvar men kan inte. Vi fick bra betalt men tänk som kommunen har betett sig mot hela byn. Det är en stor skam, sa Else-Brith Värlander till tidningen.
Parallellt med utköpsprocessen har ett annat ärende med koppling till Folkestaområdet nu klarlagts. Det rör framtiden för Torlunda gård, en fastighet som kommunen äger och som stadsbyggnadsnämnden beslutat att den ska rivas. Kommunens linje är att marken - precis som i fallet med Folkestavillorna - behövs för att utveckla kombiterminalen och ge möjlighet till nya företagsetableringar.
Den rivningsanmälan som lämnades in till länsstyrelsen överklagades av husägarna i Folkesta. Sedan överenskommelsen med kommunen nu gjorts har de dragit tillbaka överklagandet vilket innebär att rivningsbeslutet för Torlunda gård gäller.
Röster har höjts för att kommunen bör bevara gården för dess kulturhistoriska värden - alternativt flytta den till en annan plats - men så lär det inte bli enligt kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
– Det är aldrig roligt när gamla fina hus går ur tiden, det är tråkigt, inget snack om det. Men en flytt av huset kostar stora pengar och vem ska betala för det? Det är inget som kommunen ska finansiera, vi ska styra resurserna mot våra kärnområden skola, vård och omsorg.
Detaljplanearbetet för området pågår och när huset kommer att rivas är oklart.
– När så sker tillfaller byggnaden den som får rivningsuppdraget, säger Jimmy Jansson.
Han hoppas att den nyligen gjorda överenskommelsen med husägarna ska göra att de som drabbats ska kunna hitta en ny bra plats att bo på.
– Det har varit en lång resa som i grund och botten har handlat om kommunens syfte att få hit etableringar som kan skapa jobb. Det har bidragit till mycket stora olägenheter för de boende och det blev inte bra. Människor har kommit i kläm och med den uppgörelse som gjorts kan de förhoppningsvis köpa ett boende där de kan känna sig hemma.
Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, som drivit husägarnas sak, hade gärna sett att kommunens agerande hade prövats rättsligt.
– Ja, men vår bedömning är att förlikningen är det bästa för fastighetsägarna i det här läget.