– Ett luciatåg hålls oftast inte primärt för barnens skull utan för vårdnadshavarna. Många barn upplever det som jobbigt att stå inför en publik med främlingar som tittar på dem, säger Malin Kraft, rektor på Stenby förskola.
Beslutet har rört upp känslor bland föräldrar till barn på skolan som tidningen varit i kontakt med. Kritiken går bland annat ut på att föräldrarna inte informerats om det inställda firandet och att många barn ser fram emot luciatåget.
– Vi hörde av oss häromveckan för att fråga kring tider. Då framkom att det inte skulle bli något luciatåg. Man hade röstat om det på ett personalmöte helt utan att informera oss. Jag har en femåring som har gått och sjungit luciasånger hemma sedan i augusti och som tycker att det är jättekul, säger en förälder som vill förbli anonym.
Ytterligare kritik handlar om läroplanens föreskrifter om att det i förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv "från en generation till nästa".
– Det gör man inte här. I Sverige har vi firat lucia sedan andra halvan av 1700-talet. Det tycker jag är att betrakta som en tradition och jag menar på att de ska upprätthållas. Jag tycker att det här går emot läroplanen.
Malin Kraft tar i sin tur fasta på skrivelsen om att utveckla, snarare än överföra, kulturarvet och menar att det är precis det förskolan gör i sitt beslut att skrota luciatåget.
– Ett traditionellt luciatåg är exkluderande och många av barnen trivs inte med det. Vi jobbar med ett normkritiskt perspektiv och vi har sett att det här är ett sätt att utveckla jultraditionen, säger hon.
Rektorn berättar att barnen under veckan som gått bland annat ägnat sig åt julpyssel, pepparkaksbak och sjungit julsånger. Barnen har även fått provsmaka olika delar av julbordet.
Kan man inte tänka sig ett luciatåg där deltagandet är frivilligt?
– Vi vill att alla barn ska kunna delta i allt vi gör.
Det här är gammal tradition. Kan du förstå upprördheten?
– Vi jobbar som vi alltid har gjort och har inte tänkt ur ett vårdnadshavarperspektiv. Det kan handla om vårdnadshavarnas förväntningar. Vi kanske överlag ska vara tydligare med vilka aktiviteter vi jobbar med.
Tina Persson, skolchef för förskolan i Eskilstuna, skriver i ett mejl att det är upp till varje rektor att besluta hur man uppmärksammar traditioner och att hon har fullt förtroende så länge man har "barnperspektivet i fokus".