I december berättade Eskilstuna-Kuriren om de dubbla vattenskador som drabbat Munktellarenan. Då nämndes arenans tak samt att en vägg vid boulebanan var skadade av vatten.
Vattenskador finns dock även i källaren i anslutning till gymmet ASK och skjuthallen. Det är regnvatten som trängt ner via lastkajen genom sprucken betong. Problemen har varit kända i flera år och har också åtgärdats vid flera tillfällen, utan att nå en permanent lösning. Betongkonsulter har nu anlitats och en utredning påbörjats.
Bristerna i de kommunala idrottsanläggningarna framgår av ett åtgärdsbeslut från miljökontoret till kultur- och fritidsförvaltningen.
– Det stämmer att det finns flera vattenskador i Munktellarenan men de har inget samband. Någon skada är helt åtgärdad och andra arbetar vi fortfarande med, säger Kenneth Halonen, förvaltare på Eskilstuna Kommunfastigheter.
Vid tillsynsbesök i Skjulstahallen, Vilstahallen och Munktellarenan i november 2019 upptäckte miljökontorets inspektörer flera brister, förutom de nämnda vattenskadorna. Bland annat att det saknades rutiner för storstädning för Vilstahallen och Munktellarenan. Det fanns även frågetecken kring kvalitén på den dagliga städningen, samt kapaciteten för ventilation och luftflöden.
I Munktellarenan påträffades två lokaler som miljökontoret bedömde som olämpliga att vistas i. Den var budolokalen och en lokal som föreningarna använder som rehabgym.
Enligt miljökontoret kan bristerna innebära en risk för olägenhet för människors hälsa.
I Vilstahallen och Munktellarenan noterades exempelvis damm på högt belägna ytor som armaturer och ventilationsdon. "Damm kan innehålla många ämnen som kan påverka människors hälsa negativt" skriver miljökontoret och nämner kvalster, bakterier, virus, pollen och pälsdjursallergener.
I Skjulstahallen var en golvbrunn mycket smutsig och det var smuts och damm under en läktare, står det i beslutet om krav på åtgärder.
Senast den 19 mars ska kultur- och fritidsförvaltningen redovisa att rutiner upprättats och vilka åtgärder som återstår att vidta.
– Det framkommer viss kritik från miljökontoret och den är berättigad, säger kultur- och fritidsförvaltningens arenachef Mattias Albers.
– Det har fallit en del saker mellan stolarna och vi har gått igenom en omorganisation. Det är väl förklaringen, men vi har absolut tagit till oss av kritiken och upprättat handlingsplaner för att åtgärda de brister som finns.