Arbetet med att stilla efterfrågan från Region Sörmlands vård- och akutavdelningar är konstant. Parallellt säljs sjukvårdsutrustning som munskydd och handsprit till ockerpriser mellan privatpersoner på nätet.
Men det finns även goda exempel på solidaritet och sammanhållning.
Förutom den egentillverkning av visir (av overheadblad) som Regionservice drog igång i fredags, och som återupptogs på måndagsförmiddagen med hjälp av frivilligkrafter, har även donationer börjat komma in.
Ellfolk Bygg AB och byggvaruhuset Beijer är exempel på företag i Eskilstuna som hörsammat regionens önskemål och donerat, eller avser att donera, skyddsutrustning från sina egna lager.
På måndagsförmiddagen överlämnade Ellfolk Bygg bland annat hundratals hel- och halvmasker, samt skyddskläder och skyddsskärmar med glasfibervisir.
Johnny Ellfolk är vd på företaget.
– Det är inte kul för de människor som verkligen kommer att behöva vård när man vet att det saknas utrustning samtidigt som privatpersoner och företag köpt på sig stora mängder. Det är sjukvården som har störst nytta av utrustningen och alla måste hjälpas åt. Vi sitter alla i samma båt och det är väl den känsla man vill få fram. Det här är inte över än, och det kommer sannolikt att bli värre innan det blir bättre, säger han.
Josefine Lindberg, tjänsteutvecklare på Region Sörmland, välkomnar initiativet.
Hur stort är behovet?
– Det är stort. Vi gjorde 960 egentillverkade visir i fredags och lördags, och de är slut. På Kullbergska finns det inga alls, just nu, så visst är det kris. Ju fortare vi inser allvaret desto bättre är det, säger hon.
Josefine Lindberg berättar att flera privatpersoner och företag har hört av sig.
– Det är glädjande och vi håller på att ta fram rutiner för hur vi ska kunna ta emot utrustning, och säkerställa att vi får in sånt material som verkligen kommer till användning. Vi räknar med att komma ut med mer information under (mån)dagen, säger hon.
Enligt Josefine Lindberg bidrog Apotekstjänsts leveransproblem under så kallade "apotekskrisen" till en viss test av verksamheten.
– Det blev som ett träningsläger och vi lärde oss att det finns en fördel med att samla allt material på Mälarsjukhuset och pusha ut material i länet därifrån. Och så arbetar vi även nu.
Josefine Lindberg berättar att de första 500 visiren som tillverkade i fredags gick med bil direkt till Nyköping och Katrineholm.
– Dessutom valde grossisten Ahlsells att öppna sitt centrallager i Hallsberg så vi var där i fredags kväll och hämtade en last med engångsvisir. Just nu har vi inget behov av handskar men det kan komma att ändras längre fram, säger hon.
Den som har material och är villig att donera det till sjukvården kan kontakta Josefine Lindberg via mejl: josefine.lindberg@regionsormland.se