Föroreningsfynd i sanerat område - byggstopp

Föroreningar har konstaterats i Nätet trots att området är sanerat. "Det är olyckligt" säger LE Lundbergs, som sanerade och sålde marken.

Hela området på Norr, där hundratals bostäder växt fram de senaste åren, sanerades 2015-2017. Den nu aktuella tomten där föroreningar upptäckts ligger längs Knut Hellbergsagtan.

Hela området på Norr, där hundratals bostäder växt fram de senaste åren, sanerades 2015-2017. Den nu aktuella tomten där föroreningar upptäckts ligger längs Knut Hellbergsagtan.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna kommun2020-04-16 16:15

Fastighetsbolaget Magnolia som är en av aktörerna i det växande bostadsområdet på Norr, äger även en av de få ännu oexploaterade fastigheterna, Nätverket 2. Sedan en tid pågår schaktningsarbete och målet är att det ska byggas bostäder även där. 

I slutet av mars upptäcktes dock oljeföroreningar i både markvatten och mark, på tomten som löper parallellt med Knut Hellbergsgatan. Efter provtagning visade det sig bland annat vara föroreningar av kolväten, klassade som giftiga och cancerogena, samt spår av klorerade alifater, som ofta används i lösningsmedel.

Att det funnits föroreningar inom det sex hektar stora markområdet är ingen hemlighet då det är gammal industrimark med aktörer som Bolinder Munktell och Volvo. 

Efter att AB LE Lundbergs köpte området av Eskilstuna kommun gjordes dock en omfattande sanering av marken, med start 2015, innan stora delar av marken såldes vidare för att bebyggas. 

Vid saneringen grävdes det översta lagret inom hela området bort, från en halv till flera meters djup, beroende på vad provtagningar och efterkontroller visade för mätresultat. Därefter tillfördes nya fyllnadsmassor och marken klassades som tillräckligt ren för att bebyggas.

Efter upptäckten av föroreningarna har Magnolia anlitat en konsult som tagit flera prover på hela den aktuella tomten. Svar väntas senare i veckan.

Ylva Jonasson på miljökontoret i Eskilstuna utesluter inte föroreningarna kan ha letat sig in i området efter saneringen.

- Eller så missade man inte föroreningen när saneringen gjordes. Man kanske inte grävde tillräckligt djupt. Gör man inte en schweizerost av hela området så är det svårt att hitta precis allt, säger hon.

Ylva Jonasson säger att Magnolia får fortsätta hantera schaktmassorna genom att lägga dessa på hög eller flytta till godkända mottagare.

- Men det går inte att bygga något innan vi vet hur mycket som måste saneras, säger hon.

Miljökonsult Ulrika Martell på Structor Miljöteknik AB tror inte att föroreningarna tillkommit efter saneringen.

- Sannolikt har man missat dem, säger hon.

Johan Sandborgh är hållbarhetschef på AB LE Lundbergs, som ansvarade för saneringen och sålde den förorenade fastigheten till Magnolia.

- Det är förstås olyckligt om det är föroreningar kvar. Marken ska vara sanerad. Det finns dock ingen konflikt och vi kommer att ta en ansvarsdiskussion med Magnolia när analyserna är klara, säger han.

Karta: Knut Hellbergsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!