Försäljningen väcker kritik från flera håll

"Stort svek". "Panikåtgärd". Så lyder delar av oppositionens kritik mot majoritetens bostadsförsäljning.

Maria Chergui (V) hör till de som opponerar sig mot försäljningen.

Maria Chergui (V) hör till de som opponerar sig mot försäljningen.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2019-10-08 17:22

– Vi vet av erfarenhet att privata fastighetsägare brukar renovera och höja hyran.  För många hyresgäster handlar det om mycket pengar. Vi kommer att demonstrera mot försäljningen den 24 oktober på Fristadstorget och vi kommer att besöka de bostadsområden som berörs av försäljningen, säger Tommy Holm, ordförande i Hyresgästföreningen i Eskilstuna.

Maria Chergui (V) säger att försäljningen leder till chockhöjda hyror som gör att människor inte kommer ha råd att bo kvar i sina lägenheter. 

– Moderaterna vill ju sälja ut allt, det vet vi sedan tidigare. Men att Socialdemokraterna, som varit med om att bygga upp allmännyttan, accepterar att 600 lägenheter säljs är ett stort svek, säger hon.

 Marielle Lahti (MP) är också kritisk och anger två huvudsakliga invändningar:

– Om man inte förfogar över bostadsbeståndet har man inte verktygen att mota klimathoten. Det andra är att allmännyttans roll som socialt ansvarstagande bostadsbolag försvagas.

SD:s gruppledare Kim Fredriksson tolkar försäljningen av 600 lägenheter som en panikåtgärd.

– Majoriteten har tryckt på panikknappen och gör allt den kan för att få in pengar. Vi tycker att det är fel att majoriteten går fram så hårt. 200 lägenheter är ett rimligt antal och då främst lägenheter i stort behov av kostsamma renoveringar.

Stefan Krstic (L) har inget att invända mot antalet lägenheter som säljs.

– Men att använda engångsvinster till  löpande verksamheter är fel.  När de här pengarna är slut står vi där med ett stort hål i budgeten och då är det sannolikt vård, skola och omsorg som blir lidande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!