Förskolans matglÀdje kan prisas igen

Hittas Sveriges bÀsta matglÀdje pÄ AlvÀgens förskola i Fröslunda? Det funderar en jury som bÀst pÄ, och granskar tio semifinalister.

Smaka, kÀnna, grodda. Maria, Abuubakar, Sagal, Liibaan och Musab skapar kretslopp tillsammans med barnskötare Emma, samordnare Camilla, förskollÀrare Victoria, rektor Sara och kockarna Jonna och Anna.

Smaka, kÀnna, grodda. Maria, Abuubakar, Sagal, Liibaan och Musab skapar kretslopp tillsammans med barnskötare Emma, samordnare Camilla, förskollÀrare Victoria, rektor Sara och kockarna Jonna och Anna.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna kommun2020-01-13 21:37

Har ni möjligen hört det förut, att AlvĂ€gens förskola tĂ€vlar framgĂ„ngsrikt i matsammanhang? Javisst, sĂ„ sent som i höstas korades kockarna Anna Magdic och Jonna Rantanen till "Årets förskolekockar" av White Guide. Och deras och hela förskolepersonalens framgĂ„ngsarbete med mat, mĂ„ltidspedagogik och Grön Flagg fortsĂ€tter.

Den hÀr gÄngen har AlvÀgens matglÀdje tagit dem till semifinal i Arla Guldko 2020. TÀvlingskategorin BÀsta MatglÀdjeförskola har varit öppen för alla typer av förskolor som jobbar för att ge barnen en matglad och hÄllbar start i livet, och som tar vara pÄ barnens nyfikenhet och lÄter kocken bli en av pedagogerna.

– Vi tycker ju sjĂ€lva att vi skapar en bra mĂ„ltidsmiljö, en helhet, med barnen i centrum. Det hĂ€r var ett bra tillfĂ€lle att fĂ„ bevis för att vi verkligen gör det vi pĂ„stĂ„tt Ă€nda sedan starten i april -17, konstaterar Anna Magdic och Jonna Rantanen.

Sara Nilsson (sjÀlv nominerad till Ärets gastronomiska rektor i höstas) glÀds Ät sina kockars sÀtt att vara med i verksamheten och leka fram matlust hos barnen. Hon pekar mot matsalsfönstren som nu Àr fyllda av mungbönor i blöta plastfickor, efter morgonens smaka-dofta-kÀnn-sittning under ledning av sÄvÀl pedagoger som kockar. Nya kretslopp har skapats.

– För bara nĂ„gra veckor sedan sĂ„g hĂ€r ut som en djungel, nĂ€r de frön kockarna och barnen sparat frĂ„n frukostmackorna vuxit upp till stora tomat- och paprikaplantor. Det leks med smaker, texturer och sprĂ„k, vilket gör att sĂ„vĂ€l ordförrĂ„d som kunskaper ökar nĂ€r barnen fĂ„r titta, smaka, lukta och leka med nya matvaror. I stĂ€llet för att en grönsak upplevs som "Ă€cklig" kanske den egentligen smakar "hĂ„rt".

Den omfattande tÀvlingsansökan fylldes i av förskolans personal gemensamt.

– Det Ă€r sĂ„ vi jobbar; strukturerat, hĂ„llbart genomtĂ€nkt, lĂ„ngsiktigt och alla yrkesgrupper tillsammans. Du anar inte hur roligt vi har, ler Anna Magdic och lĂ„ter ana att hon tror det finns en rĂ€tt god chans att förskolan kammar hem ett nytt pris i vĂ„r.

Årets tĂ€vlingskategorier i Arla Guldko Ă€r BĂ€sta MatglĂ€djeförskola, BĂ€sta MatglĂ€djeskola, Årets Frukostlyft och Årets GuldstjĂ€rna. Sammanlagt 20 semifinalister i de tvĂ„ första kategorierna Ă€r nu utsedda av en jury. Tre finalister per kategori gĂ„r vidare till final och vinnarna koras under en stor gala den 4 maj i Stockholm. Vinsten bestĂ„r av guldko-statyetten, ett diplom och ett utbildningsstipendium

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!