Förslag: Skottdetektorer i bostadsområden

Teknik som berättar när och varifrån skott avlossas bör användas i Kommunfastigheters bestånd. Det menar två ledamöter i Kommunföretag AB som vill att skottdetektorer utreds.

Information från flera sensorer på hustaken ska ge en exakt plats för skottlossning.

Information från flera sensorer på hustaken ska ge en exakt plats för skottlossning.

Foto: ShotSpotter

Eskilstuna kommun2020-03-02 20:41

I Sverige används ännu inte skottdetektorer i skarpt läge men i USA är "gunshot detection system" en realitet i flera städer sedan flera år.  Via mikrofoner på ett flertal hustak och gps-teknik ska skottlossning kunna konstateras och lokaliseras inom några sekunder. Vissa system berättar även vilken kaliber som avfyrats och tekniken ska även kunna skilja en smällare från ett pistolskott.

SVT Stockholm berättade i fjol att Stockholmspolisen visat intresse. Tekniken som är tänkt att användas i kombination med övervakningskameror beskrevs dock som dyr. Det finns även frågetecken kring integritet som behöver rätas ut innan det kan bli aktuellt.

Eskilstuna Kommunfastigheters ordförande Bertil Andersson (M) och logistikbolagets ordförande Johan Holmqvist (oberoende, nominerad av M) är båda ledamöter i  kommunkoncernens moderbolag Kommunföretag AB. Det är i egenskap av ledamöter som de väckt förslaget om skottdetektorer i Eskilstuna.

Enligt Johan Holmqvist är förslaget ett inspel i trygghetsdebatten. På sociala medier skriver Johan Holmqvist att Kommunföretag bör ge Kommunfastigheter ett kompletterande ägardirektiv, nämligen att bostadsbolaget i närtid ska verka för att kameror och skottdetektorer monteras och driftsätts i två bostadsområden, utan att nämna i vilka.

Syftet sägs vara att öka Eskilstunabornas personsäkerhet "genom avskräckande tekniska lösningar, samt bidra med stödbevisning till polisens brottsutredningar".

– Jag tycker att det här något som vi borde diskutera inom Kommunföretags styrelse, säger Johan Holmqvist. 

Vilka kostnader det skulle medföra, vem som ska betala och vilka bostadsområden som är bäst lämpade för skottdetektorer återstår att se.

– Det är mycket som behöver utredas, vi vet inte heller om polisen i Eskilstuna tycker att det är en bra idé. Men jag vet att majoriteten tycker att trygghetsfrågorna är otroligt viktiga och det här skulle kunna vara ett sätt att verka för att trygghetsmålet uppfylls, säger Johan Holmqvist.

Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna, säger sig vara ganska obekant med skottdetektorer.

– Skulle man få korrekt information via skottdetektorer i realtid så vore det absolut intressant. Men jag kan för lite om tekniken här för att kunna uttala mig för Polismyndighetens räkning. Det dyker även upp några frågor. Vem ska förvalta underlaget och tekniken och vem ska stå för fiolerna? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!