Förslaget: Mer vildsvin i skolmaten

I våras serverades ett mindre parti kött, och får måltidschefen som hon vill blir det mer vildsvin till Eskilstunas unga och gamla.

Jägareförbundet är övertygat om att fler kommuner än Eskilstuna vill handla vildsvinskött. Finns efterfrågan på köttet, och lagen är på deras sida,  kan många jägare tänka sig ett extra jaktpass.

Jägareförbundet är övertygat om att fler kommuner än Eskilstuna vill handla vildsvinskött. Finns efterfrågan på köttet, och lagen är på deras sida, kan många jägare tänka sig ett extra jaktpass.

Foto: Michael Probst/AP

Eskilstuna kommun2019-12-17 06:10

På uppdrag av regeringen funderar Livsmedelsverket som bäst: hur komma till rätta med den kraftigt växande vildsvinsstammen? Under hösten har en rad förslag till hur hanteringen och avsättningen av vildsvinskött kan förenklas varit ute på remiss. Inte minst kring hur man kan underlätta för jägarna och för företag som jobbar med vilthantering.

Några av förslagen handlar om en ny möjlighet för jägare att kunna leverera en begränsad mängd vildsvinskött direkt till konsument, en ny typ av företag som kan hantera och sälja vildsvinskött, ekonomiskt stöd och en uppdaterad utbildning för jägare. Tack vare förmodat minskade jordbruksskador och färre trafikolyckor bedömer Livsmedelsverket samhällsvinsten på sina förslag till drygt 400 miljoner kronor.

En lösning myndigheten hoppas på är någon form av snabbmatsprodukt. En annan att vildsvin hamnar på tallrikar inom kommunal barn- och äldreomsorg.

En kommun som testat att servera vildsvin till ett antal barn och gamla är Norrköping, som i höstas bjöd på 600 portioner i skolor och äldreboenden. Testet föll väl ut och målet är att vildsvin ska finnas på matsedeln några gånger per år. Fler kommuner följer efter.

Hur är det med Eskilstuna, finns intresse för vildsvinskött?

– Det gör det! konstaterar måltidschef Simone Saul med emfas.

– Än så länge har vi inte köpt några mängder men sedan kommunen fick sin omlastningscentral är det betydligt lättare att lägga beställningar på partier av vilt- inklusive vildsvinskött, och så får köksfolket köpa vad de vill ha därifrån. Vi fick möjlighet att köpa vildsvinskött, ett parti om kanske 100 kilo, i våras vilket serverades på ett antal äldreboenden. Och vi vill jättegärna ha mer. Men det handlar ju om att få till bra kontakter och kanaler att handla genom, och det har vi inte än.

Simone Saul hoppas på en snar ändring på det så lokala viltproducenter lättare når kommunerna som kunder, att det blir mer intressant för jägarna att skjuta vildsvin. De måste ju veta att de får avsättning för ett skjutet djur.

– Vildsvinskött, oftast serverat i färsform, är nyttigt, gott, förhållandevis billigt, och närproducerat. Viltkött ger dessutom en möjlighet till försörjning i kristider, det finns så många vinnare i en sån här satsning.

Anders Nilsson är biträdande riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundets nationella kansli på Öster Malma utanför Nyköping. Han är försiktigt optimistisk inför det lagförslag Livsmedelsverket i dagarna ska presentera utifrån höstens remissrunda.

– Vi tror och hoppas de tagit hänsyn till vårt inspel, det här är en fråga vi jobbat för i många år nu; att den enskilda jägaren ska kunna sälja vildsvinskött direkt till konsument vid överskott. Det kan handla om såväl vänner och bekanta som restaurangkök, charkbutiker, mindre livsmedelsanläggningar. Om en kommun vill kan de då köpa av ett viltslakteri där lägre omkostnader kan ge ett attraktivt prisläge, även om råvaran ofrånkomligt är dyrare än exempelvis fläskkött. Vi behöver bara hitta ett system där långsiktig avkastning anpassas till att vildsvinsstammen sänks, och med absolut krav på trikinkontroll förstås.

Anders Nilsson passar på att be konsumenten tänka till lite. För i många fall är det vildsvinskött vi serveras i offentlig verksamhet importerat.

– Om importen minskade skulle vi få betydligt större omsättning av inhemskt vildsvin. För konsumenterna föredrar väl svenskt kött?

Vildsvin smet i Sörmland

Vildsvinet är en inhemsk art med en lång historia som i Sverige började för mer än 8 000 år sedan. Det utrotades i slutet på 1600-talet och fanns inte i Sverige på 200 år. Senare återinfördes vildsvin i hägn. I mitten på 1970-talet etablerade sig grupper av, från hägn, förrymda vildsvin i trakterna av sörmländska Trosa, Björkvik och Kiladalen. Nu finns vildsvinen i samtliga län i södra Sverige.

Vildsvinet får jagas från den 16 april till den 15 februari i Sverige (årsunge får jagas året runt).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!