Fortsatt personalbrist på förlossningen

Kvinnokliniken på Mälarsjukhuset är fortfarande underbemannad. Trots att ledningen gett klartecken för två vikariat har tjänsterna inte gått att tillsätta.

Tidningen har granskat Kvinnokliniken i flera artiklar de senaste dagarna. Läs hela serien på vår webb.

Tidningen har granskat Kvinnokliniken i flera artiklar de senaste dagarna. Läs hela serien på vår webb.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna kommun2019-12-01 21:09

I oktober kunde tidningen berätta att förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset saknade fyra undersköterskor. Ett ekonomiskt underskott på Kvinnokliniken hade gjort att tidigare tjänster dragits in.

– Vår situation har varit väldigt jobbig under en väldigt lång tid och nu har vi fått nog. Vi går på knäna, sa barnmorskan Lavin Drafsh då.

Efter att saken hamnat på Arbetsmiljöverkets bord gavs beskedet att två undersköterskor skulle anställas.

Men dessa tjänster har ännu inte blivit tillsatta, och situationen är fortfarande väldigt ansträngd, enligt skyddsombudet Britt-Marie Persson.

– Vi har fått tillstånd att anställa två vikarier under en kortare tid, året ut. Men vem hoppar på någonting på två månader? De som vi hade knutna till oss har fått tag på andra jobb, säger hon.

Persson säger att många av de anställda fått gå extra- och dubbelpass för att lösa situationen. Det har också hänt att barnmorskor fått täcka upp på pass där det saknats undersköterskor.

– Jag har aldrig varit med om den här situationen tidigare, säger Britt-Marie Persson.

De senaste dagarna har tidningen skrivit flera artiklar om den återkommande kritik som riktats mot Kvinnokliniken, kopplat till fyra dödsfall under 2018. Brister i personalens interna kommunikation, dåligt bemötande av patienter och knapphändig journalföring har varit återkommande problem.

Givet den nuvarande underbemanningen, går dödsfallen på något vis att koppla samman med dålig bemanning eller bristande resurser på Kvinnokliniken?

Divisionschefen Bo Tideholm säger att underbemanningen uppstod under 2019, och att det därför är fel att söka samband med dödsfallen under 2018.

– De tragiska fallen är olika till sin natur, och vi kan inte se att det skulle finnas något samband mellan bemanning och utfall, säger Bo Tideholm, och fortsätter:

– I det svar från IVO som vi fått i ett av fallen, som vi därför kan kommentera, finns ingen kritik mot bemanningen.

Inte heller fackets Britt-Marie Persson tror att bemanningssituationen spelat in.

– Nej, det hänger inte riktigt ihop. Under 2018 var bemanningen bra.

Hon tillägger: 

– Men sen har det ju varit stressigt ändå. Det är ju en akutavdelning. Och vi vet ju inte hur det blir. Det kan vara lugnt, och sedan bli jätterörigt senare. Det kan ju växla på en timme, beroende på hur många som kommer in.

Bo Tideholm, chef för division kirurgi på Mälarsjukhuset.
Bo Tideholm, chef för division kirurgi på Mälarsjukhuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!