Framtidens EU-parlament intog Eskilstuna

Det debatterades friskt när Europeiska ungdomsparlamentet möttes på S:t Eskils gymnasium. Bland ämnena fanns kvinnors rättigheter, kärnkraft – och bin.

Eskilstuna kommun 16 november 2019 20:43

Ett drygt 60-tal delegater mellan 16 och 22 år – varav flera rest från andra europeiska länder – anlände under fredagen till S:t Eskils gymnasium för att i dagarna tre gnugga debattknölarna under temat mänskliga rättigheter. Mötet, som tidningen tidigare rapporterat om, är det första i sitt slag i Eskilstuna.

Jubilee Priar, 17, ser deltagandet som en bra språngbräda för en framtida karriär inom EU och som ett sätt att testa sig själv och sina åsikter.

– När man träffar människor från olika länder så tvingas man tänka med nya perspektiv och man utmanas verkligen. Det är som att vara på ett kollo där alla är olika men gemenskapen är stor. Det känns jättekul.

Delegaterna delas upp i kommittéer som får i uppgift att lösa problem inom olika områden – alltifrån kärnkraft till bin.

– Kommittéerna får presentera sina förslag och frågas sedan ut. Förslagen debatteras och sedan röstar man på samma sätt som i EU-parlamentet, säger projektledaren Michelle Brant.

Norske Viljar Kjeilen, 19, ingår i ledningsgruppen för mötet är även han inne på att det främst är mötena med nya perspektiv som stimulerar.

– Det är ögonöppnande. Visst hittar man olikheter men främst upptäcker man hur lika vi är. Jag får träffa folk från Ryssland, Turkiet, Ukraina – platser med turbulenta politiska situationer. Samtidigt slås jag av hur vänliga och öppensinnade alla är.

Mötet avslutas med en parlamentarisk debatt under söndagseftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa