Friskola får kritik av Skolinspektionen

Skolinspektionens tillsyn av friskolan i Näshulta visar på en rad brister som måste åtgärdas.

Friskolan i Näshulta får kritik av Skolinspektionen på flera punkter.

Friskolan i Näshulta får kritik av Skolinspektionen på flera punkter.

Foto: Mikael Andersson

Eskilstuna kommun2020-02-11 15:23

Friskolan i Näshulta drivs av den ideella föreningen Näshulta framtid. På skolan går cirka 100 elever från förskoleklass upp till årskurs sex.

I en tillsynsrapport från Skolinspektionen framgår dock att verksamheten har en rad brister och att skolan inte uppfyller författningskraven inom flera områden. En del av kritiken handlar om att lärare undervisar i ett eller flera ämnen som de saknar behörighet för. Detta trots att det finns andra lärare som är behöriga i ämnena. Några diskussioner om hur undervisningen ska organiseras utifrån behörighet har inte förts på skolan.

Vidare i rapporten pekas på brister i elevhälsan där skolpsykologen inte deltar i det förebyggande arbetet utan endast arbetar åtgärdande. Skolan får även kritik för att man endast har tyska som språkval. Enligt skolförordningen måste elever kunna erbjudas minst två av språken franska, spanska och tyska.

En brist rör det dokumenterade kvalitetsarbetet. I rapporten står att "det saknas uppföljning, planering och genomförande av insatser utifrån studiero", vilket har "en negativ inverkan på elevernas möjligheter att nå utbildningsmålen". 

Skolan har fram till den 24 april på sig att vidta de åtgärder som krävs för att avhjälpa bristerna.

Tommy Magnusson är ordförande i Näshulta framtid och han säger att både styrelsen och personalen tar tillsynsrapporten på största allvar.

– Vi är tacksamma för att vi genom Skolinspektionen får en möjlighet att utveckla skolan på bästa sätt. Och jag känner mig trygg i att vi kommer att ordna upp detta. Bristerna handlar som jag ser det om fem små punkter där den om vår dokumentation av studiero är extremt viktig. Samtidigt är studiero ett av sex områden där vi inte fått någon anmärkning alls utan det handlar endast om att de vill se en bättre dokumentation. 

Tommy Magnusson betonar att skolan har legitimerade och utbildade lärare i alla klasser.

– Kritiken handlar om hur arbetet organiseras och det får vi ta till oss. Det som gäller elevhälsan och språkval illustrerar de utmaningar en liten skola med små resurser har. Vi har en psykologtjänst som vi använder vid behov och hen kan inte vara med i all verksamhet. Och när det gäller språkvalet säger regelverket att vi måste erbjuda undervisning om minst fem elever har valt ett visst språk. Men vad händer om fyra elever vill läsa franska och fyra vill läsa tyska? Detta är något vi behöver prata vidare med Skolinspektionen om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!