– Under åren har vi sett många både mindre och större kedjeföretag komma och gå så nog känner vi oss som Eskilstunabornas leksaksbutik vid det här laget, säger Anneli Luhanko som idag driver butiken tillsammans med maken Harri och sonen Sackarias.
– Många talar negativt om centrumhandeln, men för vår del så känns det som att vi går mot strömmen. Ett bra koncept med brett sortiment och kunnig personal har nog snarare gjort att vi utvecklats till en destination värd ett besök, säger Sackarias.
Lasses Leksaker firar i år sitt 70-årsjubileum. Dokumentet med företagets anmälan till magistratens handelsregister den 14 april 1950 finns fortfarande kvar. Av handlingen framgår bland annat att namnet skulle vara Lasses Barnvagnar och Leksaker och att grundaren Lars Arvidsson fått erlägga en lösen på två kronor samt en krona i stämpelavgift.
– Han kunde ingenting om leksaker, men han var väldigt bra på att prata, berättar
Butiken låg i början i det så kallade Strykjärnshuset i Nyfors. Vid den här tiden var modelljärnvägar populära och Lars Arvidsson lyckades få till ett avtal med tillverkaren Märklin, något som han fick kämpa hårt för eftersom en annan butik i stan tidigare haft ensamrätt på försäljningen.
– Han byggde upp en modelljärnväg i butiken så att man kunde se banorna, berättar Anneli Luhanko.
Lars sålde även barnvagnar och ägnade sig åt något så udda som att förmedla uppstoppade fåglar från Afrika. Efter nio år blev han headhuntad av en bilfirma och sålde leksaksbutiken till Bror Olsson för 18 000 kronor.
Bror Olsson drev butiken tillsammans med sin hustru Anna-Greta. 1965 flyttade de butiken till Kungsgatan. Sortimentet utökades efterhand.
1982 köpte Anneli Luhankos föräldrar Nils och Hillevi Eriksson butiken.
Lasses Leksaker har hävdat sig väl i konkurrensen med andra leksaksaffärer.
– Generationer har faktiskt handlat här. Det är alltid lika trevligt att prata leksaks- och barndomsminnen som rör vår butik med en mor- eller farfärälder som är inne med sina barnbarn i butiken, säger Anneli.
Lasses Leksaker ingår i kedjan Leklust som består av ett tjugotal privatägda butiker i Sverige.
– När man är självstyrande får man lyssna på den egna marknaden. Leklust är ju inte den största kedjan som finns, men när vi träffas märker man tydligt att det skiljer sig åt lokalt. Det kan vara något som de större kedjorna har svårare att anpassa sig till, säger Harri Luhanko.
När Barnens Hus etablerade sig reagerade Lasses Leksaker genom att flytta till ett ännu mer centralt läge i källarplanet på 21:an. Lasses Leksaker har legat på flera olika platser i stan. Ett tag huserade butiken i Gallerian. Lasses Leksaker har också haft en filial i Årby.
1999 tog Anneli och Harri över verksamheten när Nils och Hillevi gick i pension.
– Det här är ju ett väldigt kul jobb. Här får man jobba med alla, både vuxna och med barn och leksaker är väldigt roligt, säger Anneli.
2011 flyttade butiken från 21:an till sin nuvarande plats vid Fristadstorget. Anneli berättar att verksamheten har förändrats mycket sedan Lars Arvidsson startade butiken för 70 år sedan. Då fanns det bara några enstaka exemplar av varje leksak i butiken.
– Utbudet är större idag. Som det är nu kanske vi tar hem 144 Skrållan inför en jul, medan Lasse kanske tog hem 2-3 dockor.
– Det som har försvunnit är Märklin. Den biten försvann helt i slutet av 90-talet när tv-spel och dataspel kom.
Intresset för spel och pussel har dock hållit i sig.
– De som alltid har funnits är Fia, Räven och Kinaspel. Sedan har du Lusen som är det enda spelet som tillverkas i Sverige. Det kommer många nya spel också. Vi har även spel för de riktiga spelnördarna. Det finns flera föreningar för familjespel. Det växer mer och mer. Jag tror att folk har tröttat lite grann på att barnen bara sitter vid en dator så man vill spela spel med dem istället, säger Anneli.
– Vi är väldigt stora på pussel också. Pussel utvecklar verkligen hjärnan. Vi har pussel för alla åldrar.
Julförsäljningen är viktig. Cirka en fjärdedel av årsomsättningen ligger på november och december.
– Det är en jätterolig bransch att jobba i, men det mesta av ens tid kretsar kring julen. Är man inte inne i julförsäljningen har man julplaneringen. Vi börjar med inköpen den 1 april. Julvarorna börjar ramla in före midsommar.
Vad har ni för framtidsplaner?
– Vi hoppas att vi ska kunna vara kvar här inne i stan. Vi är en stadsbutik och stortrivs i stan. Vi har mycket stamkunder, säger, Annelie.
– Vi känner oss inte speciellt hotade av näthandeln, men ibland känner man en viss irritation över att näthandeln i media betraktas som ett allmänintresse med artiklar om var på nätet du kan handla. Man ser sällan något liknande som skulle gynna den lokala handeln. Ett besök i en fysisk butik ger så mycket mer för alla sinnen. Mängder av varor i butiken har ju både ljud och ljus Sen är ju ett besök i en leksaksbutik lite av ett äventyr för barnen. Man minns ju själv hur det var när man var liten, säger Harri.